Fyra personer betalade 5000 kronor var för att bo i ett pannrum. Foto: Malmö stad

Pannrum hyrdes ut för 20 000 kronor i månaden

Uppdaterad
Publicerad

Ett pannrum i ett flerbostadshus hyrdes ut till fyra personer för sammanlagt 20 000 kronor i månaden.

– Det är vanligt att betala omkring 5 000 kronor i månaden för en sängplats, berättar Carolina Tandelfeldt, miljöinspektör i Malmö.

Bilden som togs när boendet upptäcktes visar ett källarrum, där det är lågt i tak, tjocka avloppsrör utefter väggarna och ett litet fönster högt upp på väggen som släpper in sparsamt med ljus. Uthyrningen av pannrummet gav dock en god extrainkomst till fastighetsägaren som hyrde ut till fyra personer som var och en betalade 5 000 kronor i månaden.

Källaren hyrdes ut till 30-40 personer

Sen 2017 har miljöförvaltning, stadsbyggnadskontor och räddningstjänst inspekterat ett 100-tal misstänkt olovliga boenden i Malmö. Varje inspektion dokumenteras och Caroline Tandefeldt visar en bild på en garagenedfart under en villa. Garaget hyrdes ut för 6 500 kronor i månaden.

– Där var det verkligen stora fukt och mögelskador, garaget var en väldigt dålig miljö för hälsan.

Ibland är hyran lägre, men fastighetsägaren kan ändå tjäna stora summor. Under ett flerbostadshus hyrdes källaren ut till mellan 30-40 personer som alla betalade 1000 kronor i månaden för sin säng, berättar Caroline Tandefeldt.

– Några sådana fall har vi sett i Malmö. Det är stora pengar helt enkelt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer