Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Så minskar företagens samarbete utsläppen Foto: SVT/Anna Gjöres

Så kan samarbete minska utsläppen: avfall blir råmaterial

Publicerad
Genom ett samarbete mellan nio privata och offentliga bolag minskar Kalundborg symbios industriernas koldioxidutsläpp lika mycket som hela det svenska transportflyget förbrukar under ett år. Besökare kommer från hela världen för att inspireras av industristaden på Själland.

I Kalundborg finns Danmarks största industri för enzymproduktion. Härifrån används t.ex. spillvattnet till både kommunalt vatten och uppvärmning och man utvinner biogas från restprodukten biomassa, innan den används som gödning.

-  De företag som är med i Kalundborg symbios har ett aktivt tänk och det spelar stor roll i samarbetet, säger Lisbeth Randers, sekretariatschef för Kalundborg symbiosis.

Bland annat genom gröna rör som går överallt i industriområdet forslas restprodukter mellan industrierna. Bolagen i symbiosen sparar 635 000 ton koldioxid om året på att använda varandras spillmaterial utöver det de själva minskar genom sin egen produktion. Det är mer vad det svenska transportflyget släpper ut under ett år.

Se klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer