Foto: Johan Dernelius

Infekterat byggbråk i Hörby – nya scenplanerna sågas

Uppdaterad
Publicerad

Ett infekterat bråk har blossat upp i Hörby. Kommunen vill bygga en ny utomhusscen för teater och musik. Men byggplanerna har väckt protester.

I natursköna Karnas backe i Hörby finns ett naturområde med en 100-årig historia av aktiviteter. Nu vill kommunen bygga en utomhusscen här. Men den är alldeles för stor och passar inte in, menar en nybildad protestgrupp.

– När man ser hur den ska se ut, som ett monument, så blir man rent bestört, säger Gert Nilsson som gärna är i Karnas backe på sin fritid.

– Se er själva runt omkring, det passar inte in, menar han.

– Bygget förtar hela dalen här, tycker Margareta Rosvall som är initiativtagare till protesterna. Hon menar att teaterkonstruktionen är för stor och med sina betongpelare inte är i harmoni med naturen.

– Nej tack, spara pengarna till något annat, vi vill inte ha detta bygge, säger hon bestämt.

Susanne Meijer (S) och Thore Lennartsson (C). Foto: Johan Dernelius

Susanne Meijer (S), kommunalråd i Hörby kommun, tycker att gruppen har misstolkat hur bygget egentligen kommer att se ut.

– Bygget som man har sett det i bland annat pressen är inte talande för hur det kommer att se ut. Det kommer att bli en helt annan charm. Om man tänker in träden och omgivningarna runt omkring med blommorna, så kommer det att bli ett fantastiskt fint område.

SE MER: Titta på hela inslaget på SVT Play

Om ett år ska musik- och teaterscenen här ute i Karnas backe stå klar. Prislappen hamnar på 5,7 miljoner.

– Det är en rimlig budget, menar Susanne Meijer. I det paketet ingår även vatten, toaletter, parkering och sittplatser. Så på det viset bedömer vi att det är väl använda pengar.

Margareta Rosvall, initiativtagare till protesterna. Foto: Johan Dernelius

Men protestgruppen håller inte med.

– Vi har en idrottshall och ålderdomshem som möglar sönder. Visst ska kultur finnas, men kanske inte till vilket pris som helst, tycker Margareta Rosvall.

– Vi kan bygga en mindre scen, men då hade vi till exempel inte fått plats med Hörby blåsorkester. Man kan också bygga en träbyggnad, men då blir driftskostnaden mycket högre, svarar Susanne Meijer på kritiken.

Runt 1000 personer i Hörby har nu skrivit på en namninsamling mot bygget. Gruppen har också försökt att få till ett möte med kommunen, men ännu inte lyckats få till någon träff.

– Vi har bett om att få komma ner till kommunhuset. De svarar på mail att de återkommer när vi har något att resonera om, berättar Margareta.

– Varför lyssnar de inte på oss som har argument? Nu har ju vi visserligen argument emot, men de är ju lika mycket värda, tycker hon.

”Många vill ha scenen”

Susanne Meijer svarar gärna på frågor om bygget, men inte riktigt än. Först vill de bli klara med alla detaljer kring scenen.

– Jag vill säga tilll dem att de har inte fått nej till något möte. Det kommer att finnas möte för denna gruppen framöver och för alla medborgare, svarar hon.

– Jag har även mött många som vill ha den här scenen. Det är härligt att vi har aktiva och engagerade Hörbybor, det är det som driver samhället framåt, avslutar Susanne.

Foto: Johan Dernelius

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.