Adrian Granat från Malmö är Sveriges tungviktshopp i boxning. Foto: Bernard Mikulic

Inför mästarmötet i Malmö: ”Jag knäcker honom”

Uppdaterad
Publicerad

Två meter långe och 111 kilo tunge boxaren Adrian Granat går under lördagen upp i ringen i sitt livs viktigaste match. Och han gör det i hemstaden Malmö.

Han är hittills obesegrad som proffs och vid seger närmar han sig målet: en match om världsmästartiteln.

– Det ska bli så fett att boxas hemma.  Det gäller att ha fokus, inget annat. Yttre faktorer kommer inte påverka mig.  Varför ska jag bry mig vad nån annan tycker? Det kommer att vara skitfett att ha hela Malmö bakom sig. Det är klart, säger Adrian Granat inför matchen.

SE HELA INSLAGET HÄR:  Adrian Granat inför mötet

Utvecklat psyket

Som proffs har han vunnit alla sina 14 matcher. 13 på knockout. Adrian Granat är Sveriges tungviktshopp i boxning. Fysiken har han alltid haft men det han utvecklat mest är psyket.

– Jag har gått från att vara svag och feg till att ingen kommer att kunna knäcka mig. Det var när jag var i tidigt tonår. Då var jag så nervös och rädd för att förlora, rädd att göra bort mig, rädd att se dålig ut och sånt som jag nu tycker är svaghet. Att bry sig om vad andra tycker. Varför ska jag bry mig om vad andra tycker? Då blir jag ledsen och rädd. Och då får man börja med att erkänna alla desa känslorna, nervositeten och att det är dåligt och ta itu med det. Erkänna sina fel. vara ärlig mot sig själv och sen jobba vidare mot att bli bättre. Så den här resan som jag har gjort psykiskt gör ju att det är ingen som är lika tuff som jag. För det är ingen som har gått från att vara så svag som jag har varit i huvudet till att vara så stark som jag är nu. Det finns ingen. Jag knäcker alla.

”Jag har gått från att vara svag och feg till att ingen kommer att kunna knäcka mig”, säger Adrian Granat. Foto: Bernard Mikulic

I den senaste matchen mot en bra tysk, Franz Rill,  så var det riktigt hårt. Adrian såg skakad ut i fem ronder. I sjätte slutade det som det brukar. Med en knockout.

Men den här gången fick Adrian också en nyttig lektion.

– Den här fajten fick mig att inse verkligen att även om jag vann och jag vann snyggt så kände jag att jag vill vara bättre. Detta var för dåligt. Jag måste kunna slakta detta mer. Jag har högre mål. Och då var jag tvungen att ändra massor men jag behövde ändå det här för att inse ens egna fel och vad man är dålig på.

Och du fick ta mot mer slag än du fått tidigare?

– Ja, med det var i och för sig bra för då fick jag bevisat för mig själv att jag kunde ta slag. Jag har inget att vara rädd för. Att jag inte viker mig psykisk, att det är ingenting. Jag bara kör. Han ska ner. Och det är betryggande för mig att jag får ett kvitto på att jag är tuff. Jag har ingenting att vara orolig för, att jag inte klarar av det eller att man tvekar på sig själv. För det händer ju att man gör inför match. Att det snurrar i huvudet, man tvekar, tycker det är jobbigt. Där bevisade jag mycket för mig själv att mitt första test klarade jag ju av kunna ta en smäll och kunna jobba sig igenom motstånd och kunna vinna och att ha den mentala styrkan.

Just nu när Adrian Grant rankad som 23:e bästa tungviktare i världen. En seger på lördag gör att han troligtvis kommer upp på topp 15.

Hemma i Malmö

Målet är att bli världsmästare men nu stegras motståndet för varje match. För motståndet i Baltiska hallen står en mycket meriterad ryss- Alexander Dimitrenko. På hemmaplan i Malmö.

– Det är en tuff match. Det är en stabil snubbe som är lika lång och tung som jag . Han har bra teknik men återigen. Det spelar ingen roll vad han kommer med. Jag knäcker honom. Det spelar ingen roll och det kommer ni att få se på lördag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.