Infrastrukturministern Andreas Carlson (KD) är kritisk till myndigheternas agerande när tusentals trafikanter fastnade i timmar i snön på E22:an mellan Hörby och Kristianstad i januari i år. Arkivbild. Foto: Lars Schröder / TT (Arkivbild)

Infrastrukturministern Andreas Carlson (KD) om kökaoset på E22:an: ”Ett misslyckande”

Uppdaterad
Publicerad

Ansvarig minister sågar myndigheternas agerande vid kökaoset på E22 tidigare i år.

"Hanteringen av händelserna på E22:an i början av året kan inte beskrivas som något annat än ett misslyckande", skriver infrastrukturminister Andreas Carlson (KD) i en kommentar till TT.

Fler än tusen fordon fastnade i snökaoset på E22 Hörby och Kristianstad den 3–4 januari i år. Vissa blev sittande i ett helt dygn.

E22 avstängd efter snökaos

På tisdagen kom två rapporter om händelsen. Det är Trafikverket som kom med en rapport och länsstyrelsen i Skåne som presenterade en oberoende utvärdering.

”Nu har omfattande utvärderingar genomförts. Det finns nu en detaljerad bild av vem som gjorde vad under förloppet och även två analyser av vad som kan förbättras", skriver Carlson.

De berörda myndigheterna ska nu vidta de åtgärder som behövs för att verksamheten ska fungera under en kris.

"Jag förväntar mig att myndigheterna nu snabbt följer upp utredningarnas slutsatser. Arbetet med att analysera och genomföra förbättringar behöver nu ske i ett högt tempo", skriver Carlson.

Han tillägger att regeringen kommer att följa myndigheternas arbete och är "beredd att fatta de beslut som kan behövas för att liknande händelser inte ska kunna upprepas".

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

E22 avstängd efter snökaos

Mer i ämnet