Färgämnen i falsk oxfilé ingen hälsorisk

Uppdaterad
Publicerad

De färgämnen som anändes för att förvandla fläskfilé till oxfilé innebär inte några hälsorisker för dem som ätit av köttet. Men ämnena får trots det inte användas på det sätt de gjorts, konstaterar Livsmedelsverket som nu gjort klart sin analys.

Nyligen uppdagades att tonvis med fläskkött saluförts under falsk flagg. Köttet hade importerats till Sverige av en företagare i Svalöv, som lade allt ansvar på den ungerska leverantör han köpt det av.

Larm om att köttet kunde vara farligt att äta gick genast ut. Men nu är Livsmedelsverkets analys klar, och den visar att de färgämnen som tillsatts inte innebär några hälsorisker.

Färgämnena får tillåtas i ett begränsat antal livsmedel, men just fläskkött är inte ett av dem.

”Den mängd av färgämnena man kan få i sig via detta kött är mycket liten. Azorubin, para-orange och nykockin är godkända färgämnen som förekommer i högre halter i livsmedel där de får användas, till exempel i läsk” skriver Livsmedelsverket på sin hemsida.

Där finns också fler svar på frågor kring den falska oxfilén.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.