Inga köpcentra runt Landskrona

Uppdaterad
Publicerad

Nu ska Landskrona kommun sätta stopp för stora köpcentra i närheten av stadskärnan. I visionen för framtidens Landskrona finns inte plats för fler Väla eller Center Syd.

Istället vill kommunen satsa mer på en levande stadskärna.

– Vi ser ju tydligt runt om i Skåne att stadskärnorna tar stryk. Ett stort antal externa köpcentra har ju etablerats och ansökningarna om att få göra fler är över tiden ganska många och nånstans måste vi alla insa att det finns inte köpkraft för all denna handel utan att vi måste nånstans välja spår, säger kommunalrådet Torkild Strandberg (FP)

Stora köpcentra innebär ofta arbetstillfällen för en kommun. Men det kan också leda till utarming av stadskärnorna. När Landskrona nu väger det ena mot det andra så blir det stadskärnan som vinner. Stan kommer att säga nej till framtida planer på stora butikskomplex. Torkild Strandberg igen:

– Vår ambition är inte att motarbeta externa etableringar. De finns runt omkring oss med Väla i Helsingborg och Center Syd och de finns i Lund. Vi har inget emot det. Det är inte det det här handlar om. Utan vad det handlar om är att vi vill utveckla och stärka vårt centrum. Det är vår attraktionskraft som vi bedömer sitter i centrala Landskrona och det vi vill utveckla ytterligare så att vår stadskärna blir nåt som fungerar väl och där man kan göra sina dagliga inköp.

En sak är att från kommunens sida säga nej till stora köpcentra. Det är en helt annan sak att få handlare att vilja etablera sig i centrala Landskrona.

– Det är inte politiken som kan göra det här utan vi kan förser handeln och näringen med redskap för detta och ett inslag i detta är planerna. Nåt annat vi också måste göra i vår stad är att bidra och förse handeln med kunder, fler som både vill och kan handla i Landskronas affärer och det  handlar om att planera för och erbjuda möljligheter att bo i Landskrona, avslutar Torkild Strandberg

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer