Ingen fortsättning för ordningsvakter i Staffanstorp

Publicerad

Förra året införde Staffanstorp ordningsvakter i kommunen. Tillståndet gällde bara för 2018 och efter att ha lämnat in en ny ansökan fick de avslag. Kommunen överklagade, men har nu fått ett definitivt nej av förvaltningsrätten.

– Det här kommer vi att överklaga på något sätt, säger kommunstyrelsens ordförande Christian Sonesson (M) till SVT Nyheter Skåne.

Staffanstorps kommun menar i sin ansökan att det förekommer ordningsstörningar i kommunens centrum som kräver insatser av ordningsvakter och att den polisiära närvaron inte är tillräcklig hög.

Men enligt avslaget bedöms det inte finnas något särskilt behov av ordningsvakter i kommunen.

– Det här är en högst aktuell fråga. Många kommuner är i behov av fler poliser och vill kunna möta upp det med ordningsvakter, säger Christian Sonesson.

De åtta ordningsvakter som Staffanstorps kommun anställde förra året jobbar kvar i kommunen, men nu som väktare. Det innebär att de inte har samma befogenheter och får till exempel inte omhänderta personer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.