SKL är kritiska till att kommuner anställer väktare i brist på poliser, då de anser att det är statens uppgift att upprätthålla den allmänna ordningen samt att det inte ska vara något som ska belasta kommunerna rent kostnadsmässigt. Foto: TT/SVT

SKL kritisk till rekrytering av ordningsvakter där polisnärvaron är låg

Publicerad

Fler än hälften av kommunerna i Skåne väljer att rekrytera ordningsvakter. Syftet är att komplettera polisens arbete i de kommuner där det finns låg polisnärvaro eller där man ser polisarbetet som bristfälligt.
– Jag tycker det är beklagligt, säger Greta Berg på Sveriges kommuner och landsting (SKL) i SVT:s Morgonstudion.

I exempelvis Staffanstorps kommun börjar ordningsvakter patrullera redan till sommaren. Man menar att de i första hand kommer ha en trygghetsskapande uppgift samt att skapa relation med de boende, men att det kan uppstå situationer där väktarna kan komma att behöva ingripa.

Greta Berg, som arbetar med brottsförebyggande frågor inom Sveriges kommuner och landsting (SKL) är kritisk till detta. Berg menar att den polisiära uppgiften att upprätthålla allmän ordning är en statlig uppgift och något staten ska bekosta – inte kommunerna.

Se SKL:s kritik i videon ovan

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer