Flugsnappare och professorn i zooekologi Johan Elmberg. Foto: Hasse Holmberg/TT / SVT

Ingen hungersnöd för Skånes fåglar

Uppdaterad
Publicerad

Den sena vintern med tjocka snötäcken har på sina håll ställt till det för Sveriges fågelfauna. De som har valt att spendera vintern i Sverige istället för att flytta, har fått problem att hitta föda. Men i Skåne lider det ingen större nöd på fåglarna och snart kommer flyttsträcken att dra in över landet igen.

Även om många smådjur har haft problem att hitta föda i samband med den sena vintern går det ingen större nöd på fåglarna i Skåne. Trots att snöandet har varit ymnigt i perioder har matletandet gått bra, även om det hade kunnat ställa till det för tidiga återvändare som tofsvipor och sånglärkor.

– Det har bara varit snö några enstaka dagar och så länge det är barmark och öppet vatten kan de flesta fåglar hitta mat, säger Johan Elmberg som är professor i zooekologi på Högskolan Kristianstad.

Den förhållandevis sena skånska vintern har däremot fått effekt på de fåglar som övervintrar i Centraleuropa och som i normala fall skulle ha varit här nu. De flesta starar och järnsparvar som ett vanligt år skulle varit i Skåne vid det här laget sitter och trycker någon annanstans och väntar på bättre, och framförallt mildare, tider. Annat är det för kalenderbitarna nere i Afrika.

Fortsätta mata fåglarna

– Lövsångare, rödstjärtar och flugsnappare har ingen aning om hur vädret är här uppe utan kommer ungefär samma datum varje år. Där de sitter i Afrika finns det inga signaler om hur långt våren har kommit. De kommer vid ett datum som är bra i genomsnitt, vilket kan gå illa ifall det kommer en massa snö sent, säger Johan Elmberg.

Trots att marken på de flesta håll i Skåne ligger bar så vill Johan Elmberg ändå uppmana folk att fortsätta mata fåglarna, det mår de gott av. Den som spanar efter vårtecken kan dessutom snart få se en hel del flyttfåglar dra in över landet.

– Den närmaste veckan tror jag stare och tofsvipa kommer tillbaka på bred front. Så fort det blir lite sydvind kommer tranorna att välla in på allvar, säger han.

Fakta

Fåglarnas genetik avgör ifall de bestämmer sig för att lämna Skåne för vintern eller inte. Att vissa individer, till och med inom samma fågelart, väljer att övervintra medan andra flyttar handlar inte om en chansning när vintern närmar sig utan om något som kallas partiell flyttning. En mild vinter kan gynna en fågel som inte flyttar och därmed inte behöver lägga en massa energi på en onödig flytt. En sträng vinter är det istället stannarna som drar det kortaste strået.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.