Många fönster krossades vid sprängattentatet. Foto: Esfar Ahmad

Ingen känd hotbild enligt ägaren

Uppdaterad
Publicerad

Sprängattentatet mot restaurang Glasklart vid Krankajen i Malmö har orsakat stora skador på fasaden men även inne i lokalen. Restaurangägaren har tillkallat extra personal och hoppas trots allt på att vara igång med verksamheten redan i kväll.

– Vi vill gärna genomföra den här kvällen också, även om det känns tungt, säger Bengt Hansson, vd för Glasklart.

Han fick reda på händelsen genom nyheterna tidigt i morse och vid åtta-tiden när han anlände till restaurangen var polisen fortfarande på plats. Han vill inte spekulera i vad som kan vara orsaken till nattens attentat men säger att han inte tror att det är riktat mot restaurangen.

Bengt Hansson, vd för Glasklart. Foto: Esfar Ahmad

– Vi har ingen hotbild mot restaurangen eller mot oss, så vi överlämnar det arbetet till polisen, säger han. 

– Ingen av mina anställda eller någon av oss andra har på något sätt utsätts för något annat. Vi känner inte att detta är riktat mot Glasklart egentligen, säger Bengt Hansson.

Vattenskador i lokalen

Ett tjugotal personer arbetar just nu med att städa undan krossat glas och annat damm från lokalen. 

– Det är ganska många fönster som är krossade, man ser att det är en stor sprängning. Sedan har vi fått vattenskador och en del sten och grus invändigt, säger Bengt Hansson.

De har varit tvungna att hålla stängt under dagen, men hoppas trots skadorna vara igång med verksamheten redan under kvällen då det är en planerad Balkan-fest.

– Vi har haft Balkan-festerna som vi ska ha i kväll flera gånger tidigare. Vi arrangerar de i integrationens tecken. Nu känner vi att vi gärna vill genomföra den här kvällen också, säger han.

”Kan vara någon som nekats inträde”

Även polisen uppger att det inte finns någon känd hotbild mot restaurangen, och kan inte bekräfta uppgifterna i Sydsvenskan om att attentatet skulle ha riktats mot kvällens Balkan-fest.

Trots skadorna hoppas man ha öppet i kväll. Foto: Esfar Ahmad

– Nej, det har jag inte hört talas om alls, säger polisens informatör Lars Förstell.

– Vi får forska vidare och se vad det kan handla om. Det kan vara så att det är någon som har nekats inträde. Det är tyvärr inte särskilt ovanligt men just nu finns det inget som tyder på det, fortsätter han.

Inga frihetsberövade

Polisens bombgrupp har varit på plats och genomfört en brottsplatsundersökning som ska klargöra vad det är för typ av sprängämnen som har använts. Alla iakttagelser som kan ha gjorts i området är av intresse.

– Vi har just nu inga uppgifter om att det finns lämpligt placerade kameror, säger Lars Förstell.

Brottet är rubricerat som allmänfarlig ödeläggelse, men eftersom det fortfarande inte finns några frihetsberövade är det inte högprioriterat.

– Det är ett grovt brott, men samtidigt är det så att i dessa tider av hög belastning måste vi prioritera de ärenden där det finns frihetsberövade.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.