Ingen prognos för stora telefonväxelproblem hos sjukhus och myndigheter

Uppdaterad
Publicerad

Det är ett fel hos Telia som har orsakat problem hos flera myndigheter och företag i Sverige. Arbetsförmedlingen och polisen har båda problem med växlarna. I Skåne har bland andra universitetssjukhuset i både Malmö och Lund samma svårigheter.

– Problemet är inte identifierat så vi är tyvärr inte i mål än. Men vi fortsätter felsöka och beklagar besväret till våra drabbade kunder, säger Magnus Limås, pressansvarig på Telia.

Det finns ingen prognos för när felet är åtgärdat. Post och Telestyrelsen, myndigheten som bevakar områdena elektronisk kommunikation och post i Sverige, hänvisar till Telia.

Polisen har fortsatta problem med 114 14 och använder just nu sitt interna växelsystem istället för Telias.

– Det kan ge längre kö och sämre ljudkvalitet, säger Petter Liljeblad, pressekreterare på polisen.

Telias presstjänst har inte någon exakt uppgift om när felet uppstod, men säger att det skede under förmiddagen. De har heller inte någon information om hur många myndigheter eller företag som drabbats. Enligt Region Skånes presstjänst fick de problem med sin telefonväxel vid åttatiden i morse.

”Det är svagheten i systemet”

Myndigheten för samhällsberedskap hänvisar till Telia, Post- och telestyrelsen och respektive myndighet.

– Det är respektive myndighet har ett ansvar för att skaffa sig en telefonianslutning, säger Jan-Olof Olsson, expert på samhällets funktionalitet på MSB.

Finns det någon samordning så att inte för många myndigheter har samma telefonlösning?

– Det är svagheten i systemet. Varje organisation väljer själv och bara företaget vet vilka kunder man har, säger Jan-Olof Olsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.