Foto: Fredrik Sandberg/TT

Fortfarande fel på telefonväxeln till Skånes sjukhus och vårdcentraler

Uppdaterad
Publicerad

Det går just nu inte att ringa till många vårdcentraler och sjukhus i Skåne och även i övriga landet. Orsaken är ett nationellt telefoniproblem. Oklara besked om felsökning pågår eller om felet är avhjälpt.

Växelnumren till Skånes universitetssjukhus i både Malmö och Lund ligger nere. Även beställning av serviceresor berörs.

– Man kan försöka ringa direkt till den mottagning man söker, men jag kan inte garantera att det funkar. Om man behöver rådgivning, kan man ringa Vårdguiden 1177. Inte heller akutnumret 112 påverkas av felet, säger Magnus Aspegren, pressansvarig på SUS i Skåne.

En av många drabbade är Ulla Christensson i Dalby. Hon har försökt komma fram till lasarettet i Landskrona under hela dagen utan att lyckas.

– Det är oroväckande. Jag skulle hämta min far efter en operation, men får inga besked. Regionen måste bli bättre på sådana här problem, säger hon till SVT Nyheter Skåne.

Problemet ligger hos Telia

Magnus Limås, pressansvarig på Telia förklarar att problemet drabbat vissa företag med växellösning. Några fler som drabbats är bland annat arbetsförmedlingen och polisen.

– Problemet är inte identifierat så vi är tyvärr inte i mål än. Men vi fortsätter felsöka och beklagar besväret till våra drabbade kunder, säger Magnus Limås.

Rättelse: I en tidigare version av den här artikeln angavs att SUS identifierat problemet. Det stämde men endast på så sätt att problemet lokaliserats till Telia.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.