Så här har det sett ut vid tidigare översvämningar i Helge å. Foto: SVT/arkiv

Vattnet i Helge å nära halvmetern över det normala

Uppdaterad
Publicerad

Vattennivån i Helge å är hög just nu. Men säkerhetsansvariga på Kristianstads kommun är inte oroliga för översvämningar.

– Vårt prognossystem visar att vattennivåerna snart sjunker, säger säkerhetschefen Andreas Poppius.

Många Kristianstadsbor minns den stora översvämningen 2002. Under fem skräckfyllda dygn var det ovisst om vallen runt staden skulle klara trycket. Räddningspersonal arbetade dygnet runt, och till slut kunde man blåsa faran över. 

Sedan dess har krismedvetenheten varit stor i staden med Sveriges lägsta punkt, under havsnivå. Skyddsvallarna har byggts ut och är under ständigt underhåll. Kommunens krisledning har återkommande övningar. 

Dagliga prognoser

Men det som framförallt skapar trygghet är övervaknings- och prognossystemet Flood Watch, som varje dag levererar två prognoser över flöden och vattennivåer tio dygn framåt i tiden. 

– Det är till synes mycket vatten just nu. Men vi är inte oroliga eftersom vi ser att det kommer att sjunka, säger Andreas Poppius. 

I Hässleholm slog kommunen nyligen larm om höga vattennivåer i Finjasjön och uppmanade fastighetsägare att förbereda sig för översvämningar. 

”Tio dagar räcker”

I Helge å vid Kristianstad låg vattennivån under fredagen på 1,45 meter över havsnivån.

En genomsnittlig decembermånad ligger vattennivån på runt en meter och när vattnet stiger över 1,40 ska kommunens så kallade högvattengrupp ta ställning till om man ska gå upp i räddningstjänstläge. Ännu är det inte aktuellt, säger Henrik Wester, informatör på kommunala bolaget C4 Teknik.

– Vi gör en helhetsbedömning av hur mycket det regnar i avrinningsområdena, hur mycket vatten marken kan ta upp och hur stor nederbörden är i Kristianstad. 

Om de säkerhetsansvariga i Kristianstad litar på prognosverktyget Flood Watch just nu, så är det svårare att förutse hur det kommer att bli vid snösmältningen till våren. 

– Det är svårt att göra långtidsprognoser. Men tio en dagars prognos är tillräcklig för att vi ska hinna vidta många skyddsåtgärder, säger säkerhetschefen Andreas Poppius.

Flood Watch Kristianstad

Flood Watch Kristianstad är Kristianstads kommuns övervaknings- och prognossystem, som även allmänheten kan ta del av på en webbplats.

Varje dag, morgon och lunch, körs automatiska prognoser över flöden och vattennivåer för tio dygn framåt i tiden.

Mätningarna görs vid sex kommunala väderstationer i Helgeåns avrinningsområde och tre av Eons vattenkraftverk. Vattennivåer mäts också regelbundet i bland annat Kristianstad och Åhus hamn.

Tiodygnsprognoser för vädret hämtas automatiskt från SMHI innan Flood Watch-prognosen körs. Även för havets nivå vid Åhus hämtas en tiodygnsprognos från SMHI varje förmiddag.

Prognoserna genereras helt automatiskt, så fel kan uppstå som inte upptäcks direkt, eftersom ingen manuell kontroll sker innan publicering.

Källa: Kristianstads kommun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.