Ingen skattehöjning i Region Skåne

Uppdaterad
Publicerad

Det blir ingen skattehöjning i Region Skåne. Det står klart efter dagens möte i regionstyrelsen.

Det rödgröna regionstyret ville genomföra en skattehöjning med 30 öre nästa år. Alliansen i opposition motsatte sig och hade lagt ett budgetförslag utan skattehöjningar.

SD röstade med alliansen

Hur Sverigedemokraterna skulle rösta visste ingen på förhand, men budgetförhandlingarna slutade med att SD röstade med allianspartierna och med röstsiffrorna 8–7 blev det nej till en skattehöjning i Region Skåne 2016.

– Vi lade vår budget, sedan är det så klart glädjande om andra partier röstar på det, säger Gilbert Tribo (FP) om omröstningen.

Regionledningen beräknade att skattehöjningen skulle ge 750 miljoner kronor till vården.

S besvikna

– Vi är så klart besvikna och det gör att vi inte kan göra den satsning på ökad tillgänglighet i vården som vi tänkt, säger Henrik Fritzon(S) ordförande i regionstyrelsen.

Hela skattehöjningen var öronmärkt till att beta av de långa köerna i Region Skåne och att öka operationskapaciteten på de mindre sjukhusen säger han.

– Det kommer nu inte att bli i den omfattningen vi tänkt, säger Henrik Fritzon.

Den slutgiltiga budgetomröstningen äger rum i regionfullmäktige den 26:e oktober.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer