Julklappar till alla åldrar. Foto: Gunilla Fritze

Här förbereds klapparna för kvinnor och barn i skyddat boende

Publicerad

Kvinnor och barn i skyddat boende i Trelleborg kommer att få många julklappar i år. Även om inte tomten kan komma på grund av pandemin.

– Barnen blir jätteglada när de får presenter och även mammorna, säger Gunnel Nilsson, verksamhetschef för Kvinnojouren i Trelleborg.

Det är full aktivitet hos Kvinnojouren i Trelleborg några dagar före julafton. Fyra kvinnor packar upp och sorterar julklappar som kommit från okända givare på Falsterbonäset.

– Vi har fått flera säckar med julklappar som de har samlat in i Höllviken, säger Gunnel Nilsson.

Kvinnojouren i Trelleborg har för tillfället nio kvinnor och 15 barn som bor i skyddat boende.

– Många barn kanske aldrig tidigare har firat jul så det blir väldig glada, säger Jane Olin Kron, samordnare på Kvinnojouren i Trelleborg.

Julklappar till alla åldrar. Foto: Gunilla Fritze

Julstämning utan tomte

Kvinnorna och barnen kommer att få sina julklappar på en hemlig plats i Trelleborg. Det blir cornasäker julfika utomhus men ingen traditionell fest och ingen tomte.

– Kvinnorna brukar bli minst lika glada som barnen när de får sin julklappar, säger Lizian Kyreus, volontär på Kvinnojouren i Trelleborg.

Det finns 130 kvinnojourer, tjejjourer och andra stödverksamheter som arbetar för ett jämställt samhälle fritt från våld.

Se i videon hur kvinnojouren jobbar för att alla i skyddat boende ska få fira jul.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.