Foto: Bernard Mikulic

På torsdag ska munskydden på i kollektivtrafiken

Uppdaterad
Publicerad

Folkhälsomyndigheten rekommederar alla vuxna och ungdomar födda 2004 och tidigare att använder munskydd i kollektivtrafiken under rusningstid från och med torsdag den 7 januari.

– Det är inte Skånetrafikens ansvar att se till att våra resenärer har munskydd, säger Ulf Welin tillförordnad trafikdirektör på Skånetrafiken.

Rekommendationen är att resenärer i kollektivtrafiken ska bära munskydd under rusningstid och det innebär vardagar mellan 07.00 och 09.00 och 16.00 till 18.00.

– Det är viktigt att du som resenär bara reser när du måste under rusningstrafik och när du har använt munskydd under resan så ta det med dig och släng det i papperskorgen när du har rest färdigt, säger Pernilla Lyberg, chef för försäljning och marknad på Skånetrafiken.

Eget ansvar att ha munskydd

Skånetrafiken kommer inte tillhandahålla munskydd ombord på bussar och tåg.

– Det är en rekommendation från Folkhälsomyndigheten att man använder munskydd i rusningstid och det är resenärens eget ansvar att införskaffa munskyddet, använda det korrekt och att kasta det efter användning, säger Ulf Welin tillförordnad trafikdirektör på Skånetrafiken.

Däremot finns det möjlighet för den som har glömt att ta med sig ett munskydd att hämta ut ett på Skånetrafikens kundcenter mot uppvisande av giltig biljett. Kundcenter finns i Malmö, Lund, Helsingborg och Kristianstad.

Ingen slängs av

Även den som inte bär munskydd kommer att få resa med tåg och bussar i Skåne även efter 7 januari. Skånetrafiken meddelar att ingen resenär kommer att avvisas.

Skånetrafiken kommer inte tillhandahålla munskydd ombord på bussar och tåg. Foto: Fotograferna Holmberg/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.