– Jag saknar att få gå ut. Jag brukade gå till vattnet i Slottsparken, säger 98-åriga Inger Lundberg, som nu tillbringar sommaren i sin lägenhet. Foto: Johan Dernelius

Inger, 98, har inte varit ute på ett halvår – vägras trapphiss

Uppdaterad
Publicerad

Inger Lundberg, som fyller 98 år i augusti, är i konflikt med den bostadsrättsförening i Malmö där hon har bott i nästan 50 år. Föreningen vill inte ha någon stolshiss, även om den är gratis, och Inger kommer inte ut.

Inger Lundberg har fått hjälp av Malmö kommun med en bostadsanpassning, en så kallad stolshiss, för att komma ut ur huset de sista tio trappstegen. En kostnad som inte belastar föreningen. Men styrelsen vägrar.

Sonen Peter kämpar för att få ut sin mamma i sommarsolen.

– Min mamma är funktionshindrad och sitter i rullstol och har svårt att komma ut dagtid. Vi har ansökt om en stolshiss och som då ska monteras i fastigheten. Detta har då styrelsen i bostadsrättsföreningen sagt nej till, säger sonen Peter Lidman.

Ovanligt att man tackar nej

På enheten för bostadsanpassning i Malmö kommun kan man söka bidrag om man har en bestående funktionsnedsättning. Man kan även få bidrag för återställning när det inte längre finns behov av hissen.

– Det är ovanligt att fastighetsägaren tackar nej. Under förra året var det 25-30 fall av sammanlagt över 2 000 ansökningar, där bidraget inte kunde beviljas av den här orsaken, säger Katarina Lindberg, chef på bostadsanpassningen i Malmö.

Färdtjänst enda alternativet

Inger Lundbergs alternativ är att ringa färdtjänst varje gång hon vill upp eller ner för de tio trappstegen. Ett alternativ som både Inger och hennes son har avfärdat. De tycker att det är oflexibelt och att det finns vissa riskmoment med denna lösning.

SVT Nyheter har varit i kontakt med bostadsrättsföreningen som meddelar per sms att de inte vill uttala sig om Ingers fall: ”Tack för frågan, men föreningen har inga ytterligare kommentarer i nuläget”.

Det är det här det handlar om – tio trappsteg – där nu Inger vill ha en liten stolshiss, men styrelsen i föreningen vägrar att hjälpa henne. Foto: Johan Dernelius

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.