Ingrid Schrewelius hyllas i utställning

Publicerad

Hon var sällan sedd, men ofta hörd. Nästan alla födda på 80-talet eller tidigare känner direkt igen rösten av SVT:s legendariska modejournalist Ingrid Schrewelius. Precis fem år efter sin bortgång hyllas hon nu under en fotoutställning på Kommendanthuset i Malmö om framgångsrika svenskar i modevärlden.

Schrewelius började en gång som nyhetsjournalist och var faktiskt Aktuellts första kvinnliga reporter. När redaktionen behövde någon att pliktskyldigast bevaka utvecklingen kring de stora modehusen, främst i Paris, blev det naturligt för den tidens män att kvinnan fick ta jobbet. Resten är TV-historia.
– Mamma stod för kvalitet och för kunskap. Hon hade energi som få att hela tiden veta eller ta reda på det hon behövde och att dessutom vara först. Jag är oerhört stolt över henne, säger dottern och utställningsproducenten Bodil Schrewelius till SVT Sydnytt.

Det program som gjorde Schrewelius känd, Lilla journalen, gav en doft av kontinental flärd och blev en tittarsuccé. Schrewelius hade i starten inte särskilt mycket kunskap inom sitt ämne och ännu sämre var det ställt med kontakterna i branschen. Men med sitt driv och stigande erfarenhet, arbetade hon sig fram till en position som känd och högt respekterad modejournalist med självklar tillgång till de stora namnen och salongerna i Paris.

Inspirerade designern Lars Nilsson
Ingrid Schrewelius 30-åriga karriär som svenskarnas guide genom Europas modehus har inte bara lämnat intryck, utan även direkt avtryck. Det var Schrewelius reportage som fick den kände svenske designern Lars Nilsson, tidigare chef på modehuset Nina Ricci, att ge sig in i modevärlden.
– Allt började med bilderna från visningar i Paris. Att se haute couture och höra Ingrids magiska röst var fantastiskt.
Vad var det som gjorde henne till den portalfigur hon blev inom svenskt mode?
– Hon hade ett fantastiskt öga att se vad som var vad i modet, se trenden och vad som var viktigt just den säsongen. Att sedan sätta ihop det på fem minuter med den magiska rösten gjorde att man blev fixerad. Hon gjorde ett otroligt starkt intryck på så kort tid.

Sista intervjun
Lars Nilsson var 2005 inbjuden till Studentafton på AF-borgen i Lund och begärde då att få Ingrid som intervjuare. Hon accepterade glatt och Lars Nilsson minns det som en fantastisk kväll. Den intervjun blev hennes sista. Bara några månader senare gick legenden Ingrid Schrewelius ur tiden. Dottern Bodils utställning till hennes minne finns nu på Kommendanthuset till den 28 augusti.
– Hon skulle bli jätteglad däruppe i sin himmel om hon visste att jag gör den här utställningen om henne.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer