Foto: SVT

Vellinge införde integrationsplikt – elever ovetande om tuffare krav

Uppdaterad
Publicerad

Vellinge uppmärksammades när kommunen införde en integrationsplikt för nyanlända. Bland annat måste de klara ett prov i samhällskunskap och svenska värderingar, annars kunde deras försörjningsstöd dras in. Men de tuffa kraven verkar inte ha nått eleverna som nu går kursen.

I Sundsgymnasiets lokaler sitter några äldre elever från Syrien i skolbänken. Ombytta roller för Rasha al-Fandi som själv var lärare i Syrien. De svenska värderingar som lärs ut tycker hon är bra.

– Det är bra att lära sig vilka skyldigheter och rättigheter man har.

Måste bevisa vad de kan i ett prov

Det var i vintras som Vellinge tog beslutet om integrationsplikt. Kursen i samhällskunskap är densamma som nyanlända i hela Sverige får. Skillnaden är att i Vellinge måste eleverna bevisa vad de kan i ett prov. Enligt kommunalrådet kan försörjningsstödet dras in för dem som inte klarar kraven.

Carina Wutzler (M) Foto: Bernard Mikulic

– Konsekvensen kan bli att kommunen drar in ersättningar. Ekonomiskt bistånd är kopplat till att du deltar i de aktiviteter som kommunen anser att du ska göra, sade Carina Wutzler (M), kommunstyrelsens ordförande till SVT.

Berörda ovetande om kraven

Men hoten från politiska ledningen verkar inte ha nått fram till dem som berörs. Rasha al-Fandi ler och skakar på huvudet när hon får frågan om hon hört att hennes familj kan förlora försörjningsstödet om hon inte klarar det kommande provet.

– Nej, säger hon.

Mattias Nylander är lärare och samordnare av utbildningen Foto: SVT

Mattias Nylander är lärare och samordnare av utbildningen för de nyanlända.

– Det är synd att hon inte fått veta det, men det bör ligga på dem som betalar ut ersättningen, säger Mattias Nylander.

Så det är inget ni informerar om här?

– Nej, vårt uppdrag är att undervisa.

Ännu ingen underkänd

Hittills har inte någon av det 50-tal elever som gjort provet blivit underkänd. Några har fått göra om provet. En elev godkändes först efter ett tredje försök, som gjordes muntligt.

– Det var fråga om ett missförstånd i en eller två frågor som vi ville att vederbörande skulle förstå.

Kursen, som samtliga nyanlända i hela Sverige genomgår, tar upp allt från allemansrätten till jämställdhet. Mattias Nylander säger att det ibland blir diskussioner. Han berättar om en kvinna som var ledsen över att hennes dotter inte vill bära slöja i Sverige.

– Men hon accepterade att dottern inte vill ha slöja, för så är det i Sverige, säger Mattias Nylander.

– I 99 fall av 100 finns en förståelse och de tycker att det är bra som det fungerar här.

Men Mattias Nylander minns det enda fallet där han inte kunde nå fram.

– Det var en man som anser att sharialagarna gäller. Han har nu flyttat från Vellinge.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.