Foto: Julia Åberg

Statsvetaren: ”Inte förvånande att det händer i Vellinge”

Uppdaterad
Publicerad

Vellinge kommun har som första kommun i Sverige fattat beslut om ett test där nyanlända ska uppvisa kunskaper om det svenska samhället. Ett kontroversiellt beslut, menar Anders Sannerstedt.

– Vellinge kommun var länge emot flyktingmottagande över huvud taget. Senast var man ute med att införa ett lokalt förbud mot tiggeri, och det vi ser nu är ännu ett utspel eller försök i samma riktning, säger statsvetaren Anders Sannerstedt.

Är det ett kontroversiellt beslut?

– Ja, det är jag övertygad om. Alla frågor som rör integration och flyktingar är kontroversiella, för det finns så väldigt skilda uppfattningar. Sverige är djupt polariserat och kluvet i de här frågorna.

Hur tror du att det tas emot av väljarna?

– Alla är kluvna, men väljarna i Vellinge tror jag är ganska positiva. Idén att bidrag ska komma med motprestationer går nog att ro hem.

Den samhällsorienterade utbildningen ska examinaras. Vad tror du om det?

Hur en sådan utbildning ska läggas upp behöver tänkas igenom ordentligt. När det handlar om examination måste det till behöriga lärare, och så vidare. Det är inte gjort på en kafferast.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer