Foto: Johan Dernelius

Friad för terrorbrott i Malmö pekas ut på nytt i Danmark

Publicerad

Den 30-årige syriske man som i våras frikändes från terrorbrott i Malmö, pekas nu ut för planering av ett annat terrordåd. Den 21-årige mannen som pekar ut honom, dömdes själv på onsdagen för planering av terrordåd i Köpenhamn.

Enligt honom har instruktionerna till dådet kommit från den nu friade 30-åringen via Whatsapp.

Under onsdagen dömdes den 21-årige mannen till 6,5 års fängelse av en domstol i tyska Ravensburg för att ha planerat ett terrordåd i Köpenhamn för IS räkning. Grunden till domen är att den unge mannen har planerat döda flera människor i en självmordsattack i den danska huvudstaden.

Instruktionerna för bombdådet ska ha kommit från en 30-årig man bosatt i Sverige, skriver Berlingske.

LÄS MER: 21-årig syrier döms för planerad Köpenhamnsattack

Den unge mannen greps hösten 2016 när han försökte ta sig från Tyskland till Danmark med färja. I en ryggsäck förvarade han 7 000 tändstickor, walkie-talkies, 17 batterier, två stora köksknivar och fyrverkeripjäser som troligtvis skulle användas i dådet.

Friad från terrorbrott i Malmö

Den 21-årige mannen ska enligt tyska myndigheter ha haft kontakt med en 30-årig man i Sverige, som i december anhölls för misstänkt terrorbrott i Malmö den 11 oktober. I april frikändes 30-åringen av Malmö tingsrätt i brist på bindande bevis och sattes senare på fri fot av Säpo.

– Jag kan inte kommentera den rättsliga process som pågått i Tyskland, säger advokat Lars Edman, som företrädde 30-åringen under rättegångsprocessen i våras.

Han har inte blivit kontaktad av tyska myndigheter under rättegången.

30-åringens advokat tveksam

– Jag tycker att uppgifterna är konstiga, om det hade funnits sådana kontakter så hade det synts under utredningen i höstas, säger Lars Edman.

Enligt advokaten ska mannen infinna sig hos polisen en gång i veckan, men han har inga vidare uppgifter.

– Då hade det synts, någon form av anknytning i alla fall. Han har suttit häktad med fulla restriktioner fram till rättegången i början av april, efteråt var han fortfarande frihetsberövad i 5-6 veckor innan han släpptes i mitten av maj, säger Lars Edman.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer