IS-liknande flaggor och pistolskott i luften – kommunen vill riva hus i Broby

Uppdaterad
Publicerad

Tygskynken som liknar IS-flaggor har dykt upp på en fastighet i centrala Broby. Nu ska kommunen riva huset.

– Det är inte mitt ansvar att hantera kriminaliteten, men vi kan köpa upp fastigheter som är skamfläckar i kommunen för att öka tryggheten, säger Patric Åberg (M), kommunalråd i Östra Göinge.

Oroligheterna i Broby har pågått en tid. Filmer på personer som skjuter skott i luften centralt på orten har dykt upp på sociala medier. I mitten av januari fick nationella bombskyddet skjuta sönder ett skarpt farligt föremål som placerats utanför en central fastighet.

På fasaden vid samma fastighet började för några veckor sedan IS-liknande tygstycken hängas upp. Flaggningen har fått oroliga invånare att höra av sig till kommunledningen.

Östra Göinge kommun tar nu till krafttag och köper hela fastigheten. Den är ”nergången och har bidragit till otrygghet i byn”, skriver kommunen på sin hemsida.

 – Det har skett en upptrappning de senaste tre veckorna. Polisen är här ofta och det tycker många är bra men det är ett tecken på att det inte är bra, säger Patric Åberg (M), kommunstyrelsens ordförande i Östra Göinge.

Fastigheten kommer rivas

Han berättar att kommunens strategi är att köpa nedgångna och/eller tomma fastigheter för att öka kommunens attraktionskraft.

– Östra Göinges byar ska vara välkomnande, trygga och hållbara.

Den aktuella fastigheten kommer att rivas. Målet är att arbetet ska komma igång direkt när kommunen får tillträde den 1 juni.

– Vi arbetar med att rusta upp centrum i Broby, med ett nytt busstorg och nya lägenheter. Den här fastigheten har blivit ett tillhåll och ska bort, säger Patric Åberg.

Fastighetsägaren säger till SVT Nyheter Skåne att han är nöjd med affären.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.