Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Vill man se tecken på klimatförändringen på vintern så är detta ett superexempel, säger Fredrik Haas, forskare på Biologiska institutionen i Lund om den stora ökningen av bläsänder som övervintrar i Skåne. Foto: TT/SVT

Isfria kuster har gjort Skåne till ett vinterparadis för sjöfåglar

Uppdaterad
Publicerad

Klimatförändringarna gör att allt fler fåglar väljer att övervintra i sydvästra Skåne i stället för längre söderut.

– Sedan 90-talet har vissa arter ökat kraftigt, säger Fredrik Haas, forskare på Biologiska institutionen på Lunds universitet.

Kusten längs med sydvästra Skåne är numera i stort sett alltid isfri. Det gör att det har blivit en attraktiv plats för flera fågelarter från Ryssland vintertid.

– Man kan se ett tydligt tapp i antal fåglar utanför Danmark och Nederländerna på vintern och en ökning här, säger Fredrik Haas.

Klimatförändringar i Sverige

Sedan 1967 har forskare i Lund räknat antalet fåglar i januari varje år i bland annat Klagshamn utanför Malmö.

Bläsand har ökat kraftigt

Bläsand är ett exempel på en fågel som har ökat stort under vintrarna.

– Från att det tidigare har funnits ett tiotal, är det nu uppe i 15 000 i det här området, så det är rejält, säger Fredrik Haas.

Orsaken är de varmare vintrarna som gör att sjöfåglarna kan beta sjögräs i det grunda vattnet nära kusten. Men de skånska åkrarna lockar också gässen som betar på land.

– Åkrarna ligger som stora foderautomater för gässen, så de är ju glada, men hos lantbrukarna är det inte så populärt, säger Fredrik Haas.

Inga problem för sjöfåglar

Att antalet sjöfåglar ökar på vintern ser han dock inga problem med.

– Det tyder ju på att vi har ett fantastiskt område här som klarar att hålla så mycket sjöfågel.

Kan man kalla Skåne ett vinterparadis för sjöfågel?

– Ja, det kan man absolut, i alla fall Skånes västkust. Och det är ju härligt för oss som gillar fåglar!

Fåglar som ökat i antal i Skåne på vintern:

Skåne  –  grågås och vitkindad gås (data från 1977 och framåt)

Relativt sparsamma under vintern i Skåne fram till millenieskiftet. Under de senaste vintrarna visar inventeringarna på 20 000 – 30 000 grågäss i januari och som mest knappt 80 000 vitkindade gäss.

Sydvästskåne – änder (data från 1967)

Kricka och bläsand – fram till början av 80-talet sågs de två arterna i låga antal, men har sen dess ökat. Idag ligger siffran för bläsand på knappa 15 000 och för kricka på 1500.

Skåne – arter som ökat pga klimat

(Fredrik Haas: ”Här går det inte att vara bombsäker på att klimatet är det som drivit förändringen för samtliga arter, även om det är högst troligt”)

  • Bläsand
  • Grågås
  • Knölsvan
  • Kricka
  • Salskrake
  • Snatterand
  • Sångsvan
  • Vitkindad gås
  • Ägretthäger

Källa: Biologiska insitutionen, Lunds universitet

Hur har klimatet förändrats i Götaland?

Jämförelserna gäller mellan perioderna 1961-1990 och 1991-2020. 

Temperatur: Under vintern (december, januari och februari) märks den största temperaturökningen. Den är omkring 1,5° i Götaland under vintern.  

Snödjup och dagar med snö: Antalet dagar med snö har blivit färre. I Götaland ligger det maximala snödjupet på en lägre nivå än tidigare.  

Nederbörd: Nederbörden under vintern har ökat främst i västra Götaland med som mest ungefär 30 procent. Samtidigt har nederbörden minskat i delar av östra Götaland. I de nederbördsrika områdena i Bohuslän, Västergötland och Halland är årsnederbörden drygt 140 mm större. 

Källa: SMHI 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatförändringar i Sverige

Mer i ämnet