Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Prästen Jonas Nordén är upprörd över att manifestationen hölls på kyrkans tomt, Betaniakyrkan ligger granne med Malmö synagoga. Foto: Alice Östenberg, X

Israels flagga brändes på Betaniakyrkans mark i Malmö: ”Upprörd, ledsen och arg”

Uppdaterad
Publicerad

Under lördagseftermiddagen hölls en manifestation för det palestinska folket på Betaniaplan i Malmö. Under demonstrationen ställde sig gruppen på Betaniakyrkans mark, Malmö synagogas grannar.

Gruppen ansökte om att få bränna en israelisk flagga framför synagogan i Malmö, men polisen hänvisade dem till en plats precis bakom Betaniakyrkans lokaler, som ligger granne med synagogan.

– Vi kan och ska inte lägga oss i vad man söker tillstånd för och det är inte olagligt att bränna en flagga, så därför hade vi inte någon anledning av avslå den här ansökan, säger Mathias Nilsson, tf lokalpolisområdeschef i Malmö norr.

Det är väldigt nära synagogan, finns det inte möjlighet att be dem att stå ännu längre bort?

– Vi gjorde bedömningen att de stod så pass långt bort att de inte störde verksamheten i anslutning till synagogan, säger Mathias Nilsson.

Var på kyrkans område

I videor publicerade på X syns hur demonstranterna hängt upp en flagga på Betaniakyrkans byggnad. Den planerade flaggbränningen genomfördes också på kyrkans område.

– Jag blev ganska upprörd, ledsen och arg, det är inget vi vill bli förknippade med, säger Jonas Nordén, präst i Betaniakyrkan.

”Oerhört klandervärt”

En representant för Judiska informationscentret i Malmö uttrycker stark kritik mot att polisen gav tillståndet för manifestationen i anslutning till synagogan.

Även Aron Verständig, ordförande för Judiska centralrådet, är kritisk både mot demonstrationen och polisens beslut.

– Polisen förtjänar kritik i det här fallet. Man ska upprätthålla säkerheten vid en manifestation och då kan man ställa sig frågan vad som skulle hända om en judisk person skulle vilja besöka synagogan vid den här tiden, säger Aron Verständig.

Mouayad Toron, arrangören bakom manifestation, menar att man inte har gjort den med avsikt att rikta kritik mot judar och den judiska församlingen i Malmö.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.