Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ivar Harby Samuelsson har satt upp en flagga på balkongen till stöd för Palestina. Nu kräver hyresvärden AF Bostäder att flaggan ska tas ner. Foto: Johanna Holstein/svt

Ivars Palestinabanderoll ska bort: ”Vi tillåter inte budskap på våra fasader”

Uppdaterad
Publicerad

Fasader ingår inte i hyran och därför kan hyresvärden kräva att man tar bort saker som hänger ut från fönster eller balkonger.

Ivar Harby Samuelsson bor i studentlägenhet i AF Bostäders regi i Lund. Häromdagen blev han uppringd av hyresvärden och tillsagd att banderollen med texten ”Ullis for Palestine” ska bort.

– Jag tycker det är väldigt synd att de vill begränsa vår möjlighet att uttrycka vår åsikt, säger studenten Ivar Harby Samuelsson.

Sedan några veckor har han och en granne gemensamt haft uppe en banderoll på sina balkonger med texten: ”Ullis for Palestine”. Ullis är smeknamnet på Ulrikedal, studentområdet i Lund som de bor i.

Studentprotester mot Gazakriget

Har haft Hammarbyflagga

Men häromdagen blev han uppringd av AF Bostäder och ombedd att ta bort banderollen.

– Jag har haft Hammarbyflagga uppe länge innan. Andra balkonger har olika sorters flaggor och banderoller. Jag tycker det är märkligt att det är just den här banderollen man reagerar på.

”Ingen ska behöva bo i en reklampelare”

Men AF Bostäders VD hävdar att det är en policy som funnits länge.

– Vi har den policyn att vi inte tillåter budskap på våra fasader. Det är en enkel regel. De som bor hos oss ska inte behöva bo i reklampelare för olika politiska eller andra budskap, säger Henrik Krantz, som inte vill ställa upp på en intervju, i en kommentar till SVT Nyheter Skåne.

Fastighetsägaren bestämmer

Enligt Hyresgästföreningen så är det faktiskt så att det är hyresvärden som bestämmer om fasaden och utsidan av balkongen.

– Det är fastighetsägaren som äger fasaden och fastigheten och därför får de bestämma, säger Sead Kurtovic som är enhetschef för juridik på Hyresgästföreningen.

I klippet får du höra studenten Ivar Harby Samuelsson om varför banderollen är viktig för honom – och varför han inte vill ta ner den.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Studentprotester mot Gazakriget

Mer i ämnet