Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mira Kelber, ordförande för Judisk ungdom, tycker att läget för judar i Malmö förvärrats den senaste månaden. Foto: Henrik Norrsell

”Jag är rädd” – Mira möter ökad antisemitism i Malmö

Uppdaterad
Publicerad

Det uppblossade kriget i Mellanöstern har lett till att livet för svenska judar ställts på ända – judar som inte har något med Israels politik att göra.  

– Jag är rädd för att någon ska skada mig personligen eller min familj, säger Mira Kelber, ordförande för Judisk ungdom Malmö. 

Efter Hamas blodiga attack på civila israeler i början av oktober följde Israels bombningar av Gaza. Många med rötter i Mellanöstern är rasande över Israels agerande. 

Hot mot framstegen

SVT:s Aktuellt besökte Malmö, där den lilla judiska församlingen upplever en kraftigt ökad antisemitism. 

Krig mellan Israel och Hamas

Malmö har genom åren ofta förknippats med antisemitism. På senare tid har framgångsrika projekt dock förbättrat situationen – framsteg som många nu fruktar kan spolieras.  

”Läget har förvärrats”

Mira Kelber tycker att läget för judar i Malmö förvärrats den senaste månaden. 

– Det har blivit mycket värre. De stora satsningarna visade på en utveckling som faktiskt hjälpte, men efter den 7 oktober har antisemitismen ökat avsevärt.  

Firade Hamas attack

Efter den 7 oktober spreds filmer på sociala medier som visade hur Malmöbor firade Hamas attack på civila israeler. Det blev en chock för stadens judar.  

– Jag förstår att man kritiserar Israel; det gör jag själv också. Men gå till Israels ambassad och demonstrera, och gå inte till synagogan. Går du till synagogan går du på judarna i Sverige, och det är det som skrämmer mig. 

Ett längre reportage om judarnas situation i Malmö kan du se i onsdagens Aktuellt, klockan 21.00 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet