”Jag har känt mig som en krockkudde”

Uppdaterad
Publicerad

”Petter” levde ett vanligt liv tills för nio år sedan. Då drabbades han av en olycka, bröt ena benet på tre ställen och fick kronisk värk. Han blev deprimerad, fick panikångest och sömnsvårigheter.

– Det tar på psyket att leva med smärta 365 dagar 24 timmar per dygn, säger Petter, som egentligen heter någonting annat.

Han vill berätta om sina erfarenheter av psykiatrin i Malmö men vill inte bli igenkänd, därför använder han en pseudonym i samtalet med oss.

Efter olyckan i februari 2007 kunde Petter inte fortsätta med jobbet som säljare. Han blev sjukskriven och flyttade hem till föräldrarna igen efter ett långt samboförhållande med en kvinna.

Mådde allt sämre

Han mådde allt sämre, fick panikångest och sömnsvårigheter. Petter sökte hjälp inom den öppna psykiatrivården i Malmö.

”Petter” fick dagnosen depression Foto: SVT

Där fick han diagnosen depression och skickades runt mellan olika läkare, som skrev ut olika mediciner åt honom.

Det skulle inte förvåna mig om jag har haft 10-15 läkare under de här åren och alla har haft sina funderingar och metoder för att hjälpa mig, säger Petter och tillägger:

– Jag har känt mig som en krockkudde.

Petter hade under en längre period kontakt med en kurator på den psykiatriska öppenvårdsmottagningen på Drottninggatan i Malmö men hon slutade.

– Det blev spiken i kistan kan man säga. Jag mådde väldigt dåligt när hon slutade och jag skulle börja om med en ny kurator.

Hoppas på nytt jobb

Idag är Petter 35 år. Han arbetstränar och går på sjukgymnastik, en dag hoppas han på att få ett jobb och en flickvän igen.

Han hörde av sig till oss på SVT för att han vill att politikerna ska få veta hur psykiatrin fungerar eller inte fungerar, enligt honom.

– Jag önskar att det inte ska vara nytt folk gång på gång när man söker hjälp och jag vill att politikerna ska lyssna, säger Petter.

Inte patientsäkert

Vi har tidigare berättat att AT-läkare Disa Dahlman har gjort en anmälan till IVO, inspektionen för vård och omsorg, där hon skriver att ”Den psykiatriska öppenvården inte är patientsäker”.

Hon arbetade i somras på den psykiatriska öppenvårdsmottagningen på Drottninggatan i Malmö. Trots att hon inte är färdig med sin utbildning fick hon ibland arbeta utan handledning.

– Ibland var jag helt ensam trots att jag ännu inte är legitimerad.

I sin anmälan till IVO skriver Disa Dahlman att tio specialistläkare sagt upp sig det senaste året och att bemanningen i huvudsak bestod av AT-läkare och ickelegitimerade läkare.

– Detta trots att patienterna bedömts vara i behov av specialistkompetens!

När Petter såg reportaget om Disa Dahlmans anmälan hörde han av sig till oss på SVT Nyheter Skåne. Om du har egen erfarenhet så får du också gärna höra av sig till skane@svt.se.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.