Sixten Arozenius, överläkare, har skrivit ut det enda godkända svenska läkemedlet gjort av medicinsk cannabis. Foto: Privat/Luis Hidalgom,TT

Läkaren: ”Han har haft en helt otrolig utveckling”

Uppdaterad
Publicerad

Överläkare Sixten Arozenius är den läkare som skrivit ut medicinsk cannabis till William. Han har haft William som patient i 15 år och träffat honom när han mådde som sämst och fram till i dag.

– Jag har sett en helt fantastisk utveckling på William de senaste tre-fyra åren och det är utan tvekan den medicinska cannabisen som har gjort att han mår så bra i dag, säger Sixten Arozenius.

Hans patient William Nilsson medicinerade tungt för flera diagnoser, innan han testade cannabisolja.

Sixten Arozenius hade själv ingen kunskap om medicinsk cannabis och det var William som föreslog att han skulle få testa.

Enligt läkemedelsverket kan Sativex användas för att lindra symptom hos patienter med multipel skleros. Men Williams läkare har gjort en så kallad off-label-förskrivning som läkaren får göra om andra möjliga mediciner redan har prövats på patienten.

Blev mycket förvånad

En off-label-förskrivning innebär att det sker på läkarens ansvar. För William Nilsson var detta just en sista möjlighet efter att han provat många andra mediciner.

– Han har haft en helt otrolig utveckling som ett resultat av den medicinska cannabisen och jag visste knappt någonting om detta innan William nämnde det. Jag blev själv mycket förvånad att det fungerade så bra för honom. På en skala 0 till 100 så ligger min förvåning på 99, säger Sixten Arozenius.

William när han mådde som sämst, och i dag med nyfödda sonen Wille. Foto: Privat/Bernard Mikulic

Är du inte orolig för att detta ska anses som kontroversiellt inom läkarkåren?

– Jag har gått i pension och det oroar mig inte alls.

Vill se mer forskning

Läkemedlet är det enda godkända svenska gjort av medicinsk cannabis. Det godkändes som läkemedel för MS-sjuka för sex år sedan. Förra året fördubblades antalet patienter som fått läkemedlet förskrivet i Sverige – från 168 patienter 2016 till 337 patienter 2017.

Men överläkare Sixten Arozenius vill se mer forskning på området för att förstå när medicinsk cannabis kan vara ett alternativ. Han vill inte dra för stora slutsatser av William Nilssons fall.

– Williams fantastiska psykosociala utveckling gäller honom och några allmänna slutsatser kan inte dras av hans fall. Man måste komma ihåg att autism, ADD, ADHD, schizofreni och andra tillstånd inte är sjukdomar utan högst varierande tillstånd där man försöker samla ihop symptom för att göra diagnoser av det, säger han.

– Å andra sidan är cannabis ett samlingsbegrepp för ett antal olika örter och beredningar med olika innehåll av både kända och okända cannabinoider. Det är således en fullständig röra mellan dåligt definierade diagnoser och en mängd olika cannabisextrakt. Man kan bara hoppas att det kan stimulera mycket mer forskning, säger Sixten Arozenius.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.