Foto: Bernard Mikulic

Cannabisoljan blev Williams räddning

Uppdaterad
Publicerad

Förra året fördubblades antalet svenska patienter som får medicinsk cannabis utskrivet på recept. En av dem är William Nilsson från Hässleholm som blev hjälpt av cannabisolja.

Antalet svenskar som fick medicinsk cannabis utskrivet av läkare 2017 jämfört med året innan gick från 168 till 337 personer.

För fem år sedan var William Nilsson från Hässleholm deprimerad, isolerad och gick på flera tunga mediciner mot bland annat autism och ADD.

Hässleholm

– Jag vägde femtio kilo mer än nu. Jag var hemma i min mörka, ostädade lägenhet. Träffade ingen. Jag fungerade inte som människa, säger han.

William när han mådde som sämst. Foto: Privat

Som mest åt han 30 tabletter per dygn. Men efter tjugo år orkade han inte längre utan bestämde sig för att sluta.

– Innan jag ger upp helt ska jag sluta med alla mediciner tänkte jag.

I stället provade han medicinsk cannabis i form av olja. Det blev vändpunkten.

Hör William berätta om vändningen i klippet ovan.

I medicinsk cannabis finns två verksamma substanser, CBD och THC. William tar CBD-olja som får säljas i Sverige då det inte ger något rus.

Men han får också ett läkemedel som innehåller THC, som kan ge ett rus, utskrivet på recept.

William Nilsson med dottern Mary och sonen Wille. Foto: Bernard Mikulic

Den läkare som skrivit ut den medicinen till William Nilsson, Sixten Arozenius, säger att han har blivit mycket förvånad över Williams utveckling, men att man inte kan dra några allmänna slutsatser av fallet.

– Man kan bara hoppas att det kan stimulera mycket mer forskning, säger han.

Det vill även Fred Nyberg, professor i biologisk beroendeforskning vid Uppsala universitet, se. Hör honom förklara fördelar och nackdelar med medicinsk cannabis.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hässleholm

Mer i ämnet