Henrik Barnekow utanför Vinslöv blev utsedd till jaktledare av länsstyrelsen för den skyddsjakt av varg som nu pågår i ett område i norra Skåne. Foto: Erika Dahlin Jönsson

Jaktledaren om skyddsjakten: ”Slump om vi lyckas skjuta vargen”

Uppdaterad
Publicerad

Efter flera vargangrepp på kort tid pågår en skyddsjakt på varg i norra Skåne. Men huruvida man lyckas skjuta vargen är långtifrån säkert.

Henrik Barnekow utanför Vinslöv blev utsedd till jaktledare av länsstyrelsen för den skyddsjakt av varg som nu pågår i ett område i norra Skåne. Barnekow har dragit ihop 80-90 jägare runtom i området som kan rycka ut om vargen observeras. Men det är svårt att fälla en varg. På kort tid kan den röra sig långa sträckor.

Är du hoppfull om att ni ska kunna skjuta vargen?

– Jag är väl fifty-fifty. Jag är inte jättesäker på det. Den verkar röra sig över ett ganska stort område och då är det mycket slumpen som avgör. Och så har vi ju begränsad tid, den tar ju slut nu i veckan, säger Henrik Barnekow.

Efter ett femte vargangrepp på får beslutade Länsstyrelsen Skåne att utöka skyddsjaktområdet för den varg som rör sig i norra Skåne. Området utvidgades söderut mot gränsen till Blekinge.

I videoklippet berättar Henrik Barnekow om hur skyddsjakten går till.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.