• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Vaggeryd i Vaggeryds kommun, Jönköpings län. På grund av en brand i avfallsanläggning strax norr om Vaggeryds tätort, med kraftig rökutveckling, uppmanar räddningsledaren alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Jönköping.

Kommunalrådet om koranbränningen: Inte självklart med nya tillstånd

Publicerad

Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunstyrelsens ordförande i Malmö, säger att hon förstår ilskan mot att polisen gett Rasmus Paludan att bränna koranen.

– Samtidigt har vi en väldigt långtgående yttrandefrihet i Sverige. Polisen har uppgiften att tolka den lagstiftningen, säger hon.

För första gången kommenterar Katrin Stjernfeldt Jammeh påskhelgens upplopp på Rosengård. Hon säger att hon har själv talat med många boende i området som tar avstånd från stenkastningen mot polisen och bränderna. De riktar också sin ilska mot polisen som ger tillstånd till koranbränning.

– Det är viktigt att prata om viktiga värden i en demokrati. Rätten att få yttra sig är värd att försvara, samtidigt som samhället behöver markera att det är avskyvärda åsikter som uttrycks. Här har vi en ganska ynklig provokatör som får väldigt mycket uppmärksamhet, precis som han vill ha, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh.

Våldsamma upplopp i Sverige

”Tryggheten för de boende också viktig”

Hon vill inte ge ett rakt svar på om hon tycker att Rasmus Paludan ska få ett nytt tillstånd att bränna koranen om han söker igen.

– Jag tycker att det är viktigt att man gör en helhetsbedömning. Yttrande- och demokratifriheten är inskriven i grundlagen. Polisen har att säkerställa att man kan använda sin yttrandefrihet.

– Men det är också andra värden att ta hänsyn till. Tryggheten för de boende i de utsatta områdena är också otroligt viktig. Det här är en balansgång som polisen har att hantera. Därav är det väl klokt att noga fundera genom var den här typen av manifestationer kan genomföras, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsamma upplopp i Sverige

Mer i ämnet