Han började jobba ekologiskt 2009 när efterfrågan från konsumenterna och mejerierna var stora. Det senaste året har efterfrågan minskat och bland annat Skånes största producent av ekomjölk har valt att gå över till konventionell produktion igen.
– Extraersättningen för ekomjölk är lägre. Det är inte första gången det har hänt, säger Jan-Åke Andersson.
I nuläget ser han ingen anledning att överge ekomjölken.
– Vi använder inte kemikalier och konstgödsel, som är något vi inte har tillverkning av i Sverige. Vi är hållbarare och stabilare när omvärlden är orolig, säger han.
Minskning i hela landet
Enligt siffror från Krav fanns det i slutet av 2022 totalt 24 färre mjölkgårdar i hela Sverige som producerade ekologiskt enligt Kravs riktlinjer.
– Vi ser några som gjort avhopp i den här tiden men den allra största majoriteten står kvar, säger Kravs vd Emma Runge.
I grafiken nedan kan du se hur många som har hoppat av runt om i landet.