Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jan-Åke Andersson i Eslöv ser ännu ingen orsak att sluta med ekologisk mjölkproduktion – trots en minskad efterfrågan. Foto: Otto Johansson/SVT

Jan-Åke i Eslöv vägrar ge upp ekomjölken – trots minskad efterfrågan

Uppdaterad
Publicerad

En minskad efterfrågan har fått flera mjölkproducenter att överge den ekologiska produktionen. I Stehag utanför Eslöv ser Jan-Åke Andersson dock ingen orsak att sluta.

Han började jobba ekologiskt 2009 när efterfrågan från konsumenterna och mejerierna var stora. Det senaste året har efterfrågan minskat och bland annat Skånes största producent av ekomjölk har valt att gå över till konventionell produktion igen.

– Extraersättningen för ekomjölk är lägre. Det är inte första gången det har hänt, säger Jan-Åke Andersson.

I nuläget ser han ingen anledning att överge ekomjölken.

– Vi använder inte kemikalier och konstgödsel, som är något vi inte har tillverkning av i Sverige. Vi är hållbarare och stabilare när omvärlden är orolig, säger han.

Minskning i hela landet

Enligt siffror från Krav fanns det i slutet av 2022 totalt 24 färre mjölkgårdar i hela Sverige som producerade ekologiskt enligt Kravs riktlinjer.

– Vi ser några som gjort avhopp i den här tiden men den allra största majoriteten står kvar, säger Kravs vd Emma Runge.

I grafiken nedan kan du se hur många som har hoppat av runt om i landet.

Foto: SVT grafik

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.