Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Minskad efterfrågan har gjort att den ekologiskt odlade rågen på Högestad och Christinehofs gods de senaste två åren har fått säljas som konventionell. Se mer i videon ovan. Foto: TT

Skånskt gods slutar med ekologiskt lantbruk – efterfrågan för liten

Uppdaterad
Publicerad

I tio år har Högestad och Christinehofs gods på Österlen haft en ekologisk profil på sin produktion av bland annat korn, råg, raps och kött. Men nu är det slut på det – av ekonomiska skäl.

– Vi märker en mindre efterfrågan och sämre priser, säger Christian Negendanck som är vd på ett av Skånes största gods, Högestad och Chrisitnehof, om de ekologiska råvarorna som de producerar.

Från och med 1 januari i år slutade verksamheten helt med sin ekologiska profil på spannmål och kött – av ekonomiska skäl.

– Ja, från en hyfsad intjäning till ett minusresultat, säger Christian Negendanck och berättar att den ekologiskt odlade rågen de senaste två åren har fått säljas som konventionell.

Även gården Pålstorp slutar med ekologisk mjölk.

– Jag tror att närproducerat ligger mer i tiden, säger Christian Negendanck.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.