Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Några av paketen med kontanter hittades gömda i en cementbil. Dagarna innan hittades bilder i de misstänktas mobiltelefoner där de poserar med pengarna. Se mer i klippet. Foto: Polisen

Stoppades i Trelleborgs hamn med 40 miljoner – fem döms till fängelse

Uppdaterad
Publicerad

I en betongbil och en förarhytt hittades 40 miljoner kronor i kontanter vid en gränskontroll i Trelleborg. På tisdagen dömdes fem män till flera års fängelse för grov näringspenningtvätt.

De första två lastbilarna rullade in i hamnen strax efter klockan tre på natten i februari 2023. I gränskontrollen hittades flera påsar med kontanter. Drygt två timmar senare rullade ytterligare två lastbilar in i hamnen. I bakdelen av betongbilen på den ena lastbilen hittades ytterligare åtta påsar med kontanter.

Se fynden från fordonen och hur de själva förklarat pengarnas syfte i klippet ovan.

Spaning från norsk polis

De fyra chaufförerna är från samma stad i Turkiet, dit de uppger att de är påväg.

Var pengarna kommer ifrån har åklagare Charlotta Stege Unger inte kunnat bevisa, men hon kopplar dem till organiserad brottslighet. Två av lastbilarna körde från Norge där polis hade span på chaufförerna. Detta med anledning av att det i Norge pågår en egen utredning där polis tror att ett större nätverk jobbar med att föra ut pengar ur landet.

Åklagaren menar också att det inte är första gången som de fyra männen från Turkiet tar emot pengar på resor i Europa.

Förklaringen: Pengar till jordbävningsdrabbade

Under tiden i Sverige och Norge ska flera personer ha lämnat pengar till männen. En av dem är en man i 30-årsåldern som bor i Falkenberg vars fingeravtryck hittades på påsar med pengar.

Ystads tingsrätt bedömer att syftet med transporterna har varit penningtvätt.  De fyra männen från Turkiet döms till tre års fängelse var samt utvisning. Mannen som är hemmahörande i Falkenberg döms till fängelse i tre år och sex månader.

Alla fem nekar till brott. Två av dem har sagt i förhör att de trodde pengarna skulle gå till jordbävningsdrabbade i Turkiet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.