Jila brinner för kvinnors rättigheter

Uppdaterad
Publicerad

Jila Moradi var bara 20 år när hon flydde med sin dotter från Iran till Sverige. Livet som kvinna i Iran och flykten till Lund väckte hennes kampvilja.

Sedan elva år tillbaka driver hon Herrgårdens kvinnoförening i Rosengård.

Det är kurs på Von Rosens väg i Malmö. En delegation från Malmöfestivalen lär sig om orientalisk mat, med kvinnor från området som lärare.

– Det här betyder jättemycket, de här kvinnorna är ledare för kursen, säger Jila Moradi.

– De känner självförtroende, att de kan lära ut och vara en resurs i samhället.

Maken ville inte ha en dotter

Jila Moradi var väldigt ung när hon gifte sig och när hon var 16 år blev hon gravid.

– Jag fick en dotter. Hennes pappa ville inte ha en dotter, han ville ha en pojke. Vi hade kommit överens från början om att om det blev en pojke så var det hans och blev det en flicka var hon min, men jag fick inte lämna landet med henne.

Jilas man gick till domstol och begärde skilsmässa och Jila fick flytta hem till sina föräldrar med dottern. En skam för familjen. Hon var förbjuden att lämna landet, hon var fången i sitt eget hemland med föräldrarna som överförmyndare, så när flickan var fyra år gammal bestämde hon sig för att fly till Sverige.

– När vi flydde från Teheran så lovade jag mig att jag skulle fortsätta att jobba för kvinnors rättigheter.

Har fått utstå hot och skadegörelse

Jila Moradi hamnade i Lund. Hon körde truck på Tetra Pak och utbildade sig så småningom till socialpedagog, och för elva år sedan startade hon Herrgårdens kvinnoförening i Rosengård. Men det arbetet har inte varit helt enkelt. Föreningen har fått utstå hot, skadegörelse och anlagda bränder. Förra året totalförstördes föreningens möteslokal i en brand och först i vår har föreningen fått hjälp av MKB med en ny.

– Vi är en grupp som jobbar för kvinnors rättigheter, det är vårt mål, om en del av männen eller fanatiska grupper eller extrema grupper känner sig hotade så är det deras problem. Det är de som måste börja ändra sig, inte vi. Vi vet att vi gör rätt.

Idag har Herrgårdens kvinnoförening runt 50 medlemmar och fler är intresserade av att vara med. Särskilt datakurserna är populära. Ständigt dyker det upp nya bevis på att invandrarkvinnornas stärkta självförtroende inte bara leder till ett bättre liv för dem själva, utan även för deras familjer och i förlängningen för hela samhället.

– Vi pratade om det i styrelsen idag, de sa ”har ni sett hur många procent av de aktiva kvinnornas barn som kommit vidare?” det är jättemånga! Vi har en ingenjör, läkare, sjuksköterska, lokalvårdare, vi har två stycken som tar lärarexamen nu. Det är den generationen, barnen, som påverkas. Vi är jättestolta, säger Jila Moradi.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.