JO-kritik mot Rosengårdsrapport

Uppdaterad
Publicerad

Justitieombudsmannen (JO) riktar hård kritik mot försvarshögskolans rapport om extremismen i Rosengård därför att grundmaterialet förstördes.

-Jag är mycket kritisk till att försvarshögskolan förstörde det här materialet. Det har omöjliggjort en granskning säger Kerstin André, JO, till Sydnytt.

Rapporten Hot mot demokrati och värdegrund – en lägesrapport från Malmö presenterades i januari 2009 och blev mycket omdebatterad.

Rapporten består av grundintervjuer med ett 30-tal befattningshavare verksamma i Rosengård och målade upp bilden av hur radikal Islamism vann mark i Malmöstadsdelen. Den kritiserades av bland andra Säpochefen Anders Danielsson som också är före detta länspolismästare i Skåne. I en intervju med ekot när det begav sig sa han bland annat att rapporten var generaliserande och överdriven.

Oberoende forskare har senare försökt granska rapporten, men försvarshögskolan valde att förstöra grundmaterialet vilket omöjliggjorde detta. Anmälan gjordes till JO och nu får alltså Försvarshögskolan kritik för sin hantering.

JO menar också att det här en fråga om hur man hanterar allmänna handlingar inom det offentliga. Det var bland annat fel av Försvarshögskolan att utlova anonymitet till de medverkande i rapporten.

– Om detta är forskning eller inte forskning spelar ingen roll, det är en fråga om ärendebegreppet säger André.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.