Svenskar som har en partner i Danmark får resa in i landet, säger det danska Justitiedepartementets pressekreterare Jakob Kronholm. Foto: TT/NTB/Stina Stjernkvist/Erik Johansen

En kärleksrelation räcker för att få åka till Danmark

Uppdaterad
Publicerad

Den danska regeringen tillåter bara svenskar att resa via Danmark för att resa vidare till andra länder. Men svenskar som arbetar i Danmark eller som vill åka och hälsa på sin partner, får lov att komma in i landet.

Transitresor, jobb- och kärleksresor är tillåtna för svenskar som vill åka till Danmark. Det har den danska regeringen bestämt och beslutet gäller sedan den 25 maj.

Reglerna innebär att bara svenskar som passerar Danmark eller som har ett jobb eller en kärleksrelation i landet, är välkomna.

– Du måste bara kunna visa dokument på att du har en pojkvän eller flickvän, make eller maka, här. Till exempel ska du kunna visa upp papper eller fotografier som styrker att du är i en relation sedan ett halvår tillbaka. Om du saknar dokument kan du skriva på ett papper där du själv intygar att du har en relation, säger det danska Justitiedepartementets pressekreterare Jakob Kronholm, till SVT Nyheter Skåne, på måndagen.

Den generella bestämmelsen är dock att svenska turister inte får resa till Danmark på grund av smittorisken av coronaviruset.

Mer om vad som gäller för resor till Danmark finns att läsa på den danska polisens hemsida.

Stick i stäv med svenska råd

Vissa av de danska reserekommendationerna krockar dock med de svenska råden. Det svenska Utrikesdepartementet fortsätter att avråda svenskar från icke nödvändiga resor till alla länder med anledning av coronavirusets spridning, en avrådan som gäller fram till den 15 juli i sommar.

Enligt UD, räknas besöks- och turistresor inte som nödvändiga resor, och Sverige avråder därför sina medborgare från att hälsa på sina kärestan i Danmark. UD poängterar dock att det inte rör sig om ett förbud utan om en rekommendation.

Skåningar kan få egna regler

Enligt den danska regeringen står Danmark i dialog med Sverige och Finland och det kan komma att bli aktuellt med ändringar i reserekommendationerna före den 31 augusti. För Sveriges del handlar det till exempel om regionala rekommendationer med särskilt fokus på Öresundsregionen.

– Vi för en fortlöpande dialog sedan en tid tillbaka. Vi kanske kan komma att kunna göra undantag framöver för närliggande regioner, säger Jakob Kronholm, pressekreterare vid det danska Justitiedepartementet, till SVT Nyheter Skåne.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer