Johanna tvingas ha sin dotter på förskolan i 20 timmar varje dag

Uppdaterad
Publicerad

Johanna Släger i Svedala tvingas ha sin dotter på förskola tjugo timmar per dygn. Detta eftersom förskolan inte tar emot flickan på morgonen när mamman måste till jobbet.

Johanna är ensamstående förälder och studerar heltid till sjuksköterska, samtidigt som hon jobbar inom vården i Malmö.

För att hinna åka in till Malmö behöver hon lämna sin femåriga dotter på förskolan vid 05.45 på morgonen, men förskolan tillåter inte detta.

I stället måste dottern vara där redan vid klockan 21.00 kvällen innan.

– Det känns. Jag får inte ha min dotter hemma. Någon annan nattar henne, och om hon vaknar på natten och är ledsen får jag veta det på ett sms dagen efter. Det känns i mammahjärtat, det gör det, säger Johanna Släger.

– Jag har dåligt samvete över att hon inte kan vara hemma. En vecka jobbar jag sex dagar och det innebär att hon får sova där alla dagar i veckan, berättar hon.

Kommunen: ”Vi känner oss lite bekymrade”

På förskolan där Johanna lämnar sin dotter finns OB-verksamhet som ska ge barnomsorg dygnet runt. Personal finns alltså på plats när Johanna behöver hjälp klockan 05.45. Men det som sätter stopp är kommunens regler för när personalen får ta emot barnen, det får de göra först klockan 06:00.

– Vi känner oss alltid lite bekymrade när det finns medborgare och barn i kommunen som kommer i kläm, säger Annika Kraft, biträdande utbildningschef i Svedala kommun.

Men hur svårt kan det vara att se förbi reglerna när det gäller femton minuter och ett barn?

– Det kan verka enkelt att se förbi reglerna, men då måste vi ta hänsyn till att vi har likvärdighetsprincip i kommunen.  Ett regelverk ska gälla för alla i kommunen. Väljer vi att öppna tidigare på en förskola så måste vi erbjuda det på anda förskolor.

Men Johanna Släger slår ifrån sig kommunens förklaring.

– Det har funkat innan att lämna vid kvart i sex, så jag vet inte varför reglerna sätter stopp för detta, säger hon till SVT Nyheter Skåne.

Anmält till Skolinspektionen

Johannas familj har hjälpt henne med lämning på förskolan under sommaren, men det går inte längre nu.

Därför har Johanna nu anmält förskolan till Skolinspektionen.

– Finner Skolinspektionen att vi i det här fallet har fattat ett felaktigt beslut så kommer vi rätta oss efter det, säger Annika Kraft, utbildningschef på kommunen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer