Foto: SVT

Femårig flicka tvingas vara på förskola i 20 timmar

Uppdaterad
Publicerad

En mamma i Svedala tvingas ha sin dotter på förskola tjugo timmar per dygn. Förskolan vill inte ta emot flickan på morgonen, utan hon måste lämnas kvällen före.

Förskolan är en OB-förskola som ska ge barnomsorg dygnet runt, året om.

Den berörda kvinnan, som arbetar i Malmö, har behövt lämna sin femåriga dotter där under sina arbetspass. Mamman är ensamstående, studerar heltid och arbetar också obekväma arbetstider. När hon arbetar morgonpass får hon inte längre lämna sin dotter innan jobbet – utan tvingas lämna henne kvällen innan jobbet, låta dottern sova över och sedan tillbringa nästa dag på förskolan.

Det betyder att flickan bara får några timmar på eftermiddagen och kvällen i hemmet.

Problem med schemat

I december 2014 fick kvinnan besked om att hon inte längre kan lämna flickan på förskolan klockan 5.45 när hon jobbar morgon. Dottern måste i stället lämnas där redan kvällen innan, vid klockan 21.00, och sova över på förskolan.

Enligt förskolan handlar det om att personalens schema inte går ihop och att de därför inte kan ta emot fler barn strax innan klockan sex på morgnarna. Ända sedan beskedet kom har kvinnan försökt få till en lösning med förskolan, men utan att lyckas.

Anmält till Skolinspektionen

Kvinnan har anmält förskolan till Skolinspektionen och skriver i sin anmälan att”anledningen till att min dotter inte kan komma 5.45 är för att personalen som arbetar under natten har andra arbetsuppgifter och inte kan ta emot mitt barn. Men de kan ta hand om henne när hon sover där? Under sommaren 2015 har jag nu tvingats lämma min dotter till vänner och familj för att få vardagen att gå ihop så jag kan arbeta.”
 

Hon påpekar att varken hon eller dottern är nöjd med de långa dagarna.

”Jag har en dotter som är ledsen för att hon aldrig får träffa mig (som hon själv uttrycker sig) och är trött på att sova borta. Hon vill sova hemma i sin egen säng och vara hemma hos mamma, vilket jag kan hålla med om eftersom hon bara är fem år!”

Skolinspektionen har nu begärt ett yttrande från skolan angående de rutiner som finns.

Handläggare överraskad

– Jag har aldrig sett ett sånt här fall tidigare, säger Elisabeth Malmstedt som handlägger ärendet på Skolinspektionen.

När SVT Nyheter Skåne kontaktar utbildningsförvaltningen i Svedala kommun, som ansvarar för förskolan, vill man inte kommentera ett pågående ärende. Men biträdande utbildningschefen Annika Kraft redogör för de rutiner som gjort att kvinnan inte kan lämna sitt barn där på morgonen.

– Det är alltid tråkigt att höra att vårdnadshavare inte får sina behov blir tillgodosedda och barn blir ledsna, säger hon.

”Inte en förskola”

– Men huvudfrågan är att det är skillnad mellan OB-omsorg och förskolan. Det är inte samma verksamheter. OB-omsorgen är integrerad i samma lokaler som förskoleverksamheten. OB-omsorgen är något som alla vårdnadshavare kan ansöka om. Då kan det uppstå att man tänker sig att OB-omsorgen är en förskola, men det är det alltså inte, säger Annika Kraft.

Enligt henne har förskolan andra öppettider än OB-verksamheten. Den öppnar klockan 06.00 och stänger 18.00. Därför kan man inte lämna sitt barn på förskolan innan klockan sex. Nattomsorgen börjar klockan 21.00 och barnet måste hämtas senast sex på morgonen.

– Sen måste barnet hämtas av vårdnadshavaren. Jag tror att en del av gränsdragningarna är svåra, säger Annika Kraft.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer