Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Drygt två veckor fick Jonathan Malmberg spendera på sjukhus efter bussolyckan utanför Hörby. Tio månader senare är han fortfarande mycket påverkad. Se honom berätta om olyckan i videon ovan. Foto: Privat/Polisens förundersökning

Jonathan skadades allvarligt i bussolyckan på E22 – kämpar för att få ersättning

Uppdaterad
Publicerad

I nästan 90 kilometer i timmen sladdade bussen av E22:an utanför Hörby. När ambulansen kom fram var Jonathan Malmberg livshotande skadad. Tio månader senare lider han fortfarande av sina skador, men har ännu inte fått pengar av bussbolagets försäkringsbolag.

Likt alla andra dagar skulle Jonathan Malmberg ta bussen till jobbet morgonen den tredje februari i år. Det snöade kraftigt och han reagerade på att dubbeldäckaren körde fort i förhållande till väglaget. Bussen fick sladd och välte av vägen. Sidan där Jonathan satt träffade marken.

Den 14 november dömdes busschauffören för vårdslöshet i trafik och vållande till kroppsskada. Rätten bedömde att chauffören inte hade anpassat hastigheten till det rådande väglaget.

Har ännu inte fått försäkringspengar

Det var en av Skånetrafikens busslinjer som kördes av bolaget Transdev, som i sin tur tecknat avtal med försäkringsbolaget Protector. Det är därifrån den drabbade har rätt till ersättning för skadorna de fått i olyckan, snarare än från sitt eget försäkringsbolag.

I regel har trafikskadade också rätt till ett juridiskt ombud som hjälper drabbade att få en korrekt ersättning. Men det nekade försäkringsbolaget Protector, med hänvisning till att ärendet inte var av tillräckligt stor dignitet.

I dagsläget har Jonathan Malmberg, som fortfarande är sjukskriven, inte fått någon ersättning alls av Protector. Han har varken orkat eller kunnat bedöma vilka ersättningar han har rätt till, menar han.

– Hur ska jag sätta ett pris på min förlorade mjälte?

Protector duckar intervju

SVT Nyheter Skåne har efterfrågat en intervju med ansvariga hos Protector som svarar följande i mejl:

Vi vill inte kommentera i en intervju, men jag kommer självklart att följa upp situationen du beskriver med Chefen för Personskador samt ansvarig handläggare.

Se Jonathan Malmberg berätta om olyckan i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.