Joyce råkade ut för en händelse som hon upplevde som rasism när hon satt på bussen. Foto: SVT

Joyce upplever rasism efter coronavirusets utbrott

Uppdaterad
Publicerad

Efter coronavirusets utbrott har Joyce fått vänja sig vid kommentarer och reaktioner från sin omgivning. En händelse på en bussresa fick henne att reagera starkt.

Joyce föräldrar är från Kina men hon är själv uppvuxen i Skåne. Hon har tidigare upplevt rasism kopplad till hennes utseende, men den senaste tiden har hon känt av främlingsfientlighet förenad med coronaviruset.

Delade sin upplevelse

Nyligen råkade hon ut för en händelse under en bussresa där en kvinna tittade snett på Joyce och visade med sitt kroppsspråk att hon var obekväm.

Coronapandemin

– Jag kände mig smutsig i stunden och tänkte: ”Hur kan jag ha orsakat att hon ser på mig som ett vandrande virus”, säger Joyce.

Efter händelsen skrev hon ett inlägg i sociala medier som kommenterades av många. Det var flera andra med asiatiskt utseende som delade med sig av liknande upplevelser.

”Viruset används som ursäkt”

Joyce uttrycker förståelse för att folk är oroliga för att drabbas av viruset, men menar att det aldrig rättfärdigar rasism. Hon tror att viruset av vissa används som en ursäkt.

– Det är snarare ett sätt att uttrycka en väldigt tydlig främlingsfientlighet, säger hon.

Joyce har valt att vara anonym i klippet för att slippa bli utpekad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet