Foto: Malmö Stad

Judisk-muslimsk förening får 1,6 miljoner kronor

Uppdaterad
Publicerad

På måndagen beslutade kommunstyrelsens arbetsutskott att den judisk-muslimska föreningen Amanah i Malmö får 400 000 kronor i årligt stöd till och med år 2022.

Genom samtal i skolor, föreningar och andra sammanhang bidrar föreningen till ”ökad förståelse mellan Malmöbor”, skriver Malmö stad i ett pressmeddelande.

– I en internationell stad som Malmö är tolerans och förståelse för varandras olikheter angelägen. Amanahs arbete bidrar till det och visar dessutom att det i grunden finns många likheter mellan traditioner och kultur inom olika religioner. Jag är glad åt föreningens arbete med att föra Malmöbor samman och motverkar fördomar, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunstyrelsens ordförande.

Ordet ”amanah” betyder tillit på arabiska medan det på hebreiska heter snarlika emunah. Enligt pressmeddelandet handlar föreningen Amanah om att bygga förtroende mellan Malmöbor med muslimsk respektive judisk tro. Föreningens arbete består till stor del av samtal med publik mellan rabbin Moshe David HaCohen och imam Salahuddin Barakat.

Mycket som förenar

– Det som förenar oss som Malmöbor är mycket större än vad som skiljer oss åt. Judar och muslimer är en självklar del av vår stad och tillsammans utgör de även en självklar del av Malmös framtid. Det gläder mig därför att vi kan stötta Amanahs viktiga och föredömliga arbete. Dialog skapar förståelse och tillit, och bygger en starkare grund för framtidens och mångfaldens Malmö att stå på, säger Roko Kursar (L), 1:e vice ordförande i kommunstyrelsen.

Föreningens primära målgrupp är skolungdomar och unga vuxna, främst muslimska och judiska men också unga människor generellt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.