Judiskt center vill stoppa Reepalu

Uppdaterad
Publicerad

Judiska Simon Wiesenthal Center i Los Angeles ser inte Malmös kommunalråd Ilmar Reepalu (S) som en värdig kandidat till titeln Årets borgmästare.

Det han sagt om attacker på judar i Malmö diskvalificerar honom, anser centret.

– Jag har inte själv kandiderat till utmärkelsen och den är uppriktigt sagt inget jag strävar efter, säger Reepalu till TT.

Han är nominerad som en av 25 kandidater i den internationella tävlingen World City Mayor. Shimon Samuels, chef för Wiesenthal-centrets internationella avdelning, påtalar i ett brev till tävlingens koordinator att Reepalu inte är en lämplig vinnare.

Samuels refererar till uttalanden av Reepalu i Skånska Dagbladet och Sunday Telegraph, bland annat om att judiska församlingen i Malmö borde kritisera staten Israel och att det inte är en kommunal angelägenhet om judar lämnar Malmö av rädsla för förföljelse.

Reepalu anser att hans uttalanden förvanskats.

– Jag har talat om att jag har aldrig någonsin uttryckt mig på det sättet. Men de som inte vill veta vad jag verkligen sagt, de väljer i stället att citera en journalist.

Reepalu understryker att han står fast vid sin kritik av Israels agerande i Gaza.

– Om det är det som bekymrar Wiesenthal-centret, då är jag bekymrad för centrets legitimitet, säger han.

Bakgrund: Tennis och attentat

* Efter Israels attack mot Gaza i början av 2009 attackerades judiska demonstranter på Stortorget i Malmö. Deltagare jagades bort med antisemitiska slagord.

* Efter valet att av säkerhetsskäl spela Davis cup-matchen i tennis mellan Sverige och Israel utan publik i Malmö i mars 2009 anklagar Jerusalem Post Malmö och Sverige för antisemitism.

* I en artikelserie i Skånska Dagbladet i början av 2010 om attentat mot judiska byggnader och symboler gör Reepalu uttalanden som kritiseras häftigt, bland annat att han ska ha jämställt sionism och antisemitism.

* Reepalu och Judiska församlingen talar ut vid ett möte i februari. Dialogforum skapas för att motverka spänningar mellan befolkningsgrupper.

* I mars får Reepalu åter kritik för uttrycket ”den israeliska lobbyn”.

(TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.