En anmälan har upprättats och åklagare är inkopplad, uppger utredningschefen för den berörda avdelningen. Foto: Martina Holmberg/TT, Andreas Hillergren/TT

Malmöpolisens fest spårade ur – befäl anmält för sexuellt ofredande

Uppdaterad
Publicerad

Malmöpolisens julfest spårade ur. Ett polisbefäl har anmälts för sexuellt ofredande mot en kvinnlig kollega.
– Han kysste henne på munnen trots att hon tydligt markerade att hon inte var intresserad, säger en källa.

I början av december hade en avdelning inom Malmöpolisen julfest. Över 50 personer samlades på en restaurang, drack alkohol och bowlade. I sällskapet fanns ett polisbefäl som var tydligt alkoholpåverkad.

– Han kom till bowlingen full och spydde på golvet. Han slängde också klotet upp mot taket och tävlade om vem som kunde kasta högst, uppger en källa för SVT Nyheter.

Under kvällen uppträdde han även allt mer olämpligt mot två kvinnliga kolleger, enligt uppgift till SVT Nyheter.

– Polisbefälet har tafsat på hennes kropp i bowlinghallen inför alla andra som var där. Han har även kysst henne på munnen trots att hon tydligt markerat att hon inte varit intresserad och bett honom att lägga av. Men han har fortsatt, säger en källa.

Skickades hem från festen

Befälet ska även ha tafsat på en yngre kollega genom att pussa henne på kinden, men hon har inte velat göra en anmälan, enligt uppgift.

Kvinnornas chef ska under kvällen ha skickat hem polisbefälet och sedan gjort en anmälan om sexuellt ofredande till polisens avdelning för särskilda utredningar, en oberoende enhet som hanterar internutredningar mot poliser och annan personal på statliga myndigheter.

Stina Karlgrund är utredningschef för den här avdelningen i Malmö. Hon bekräftar att det har kommit in en anmälan.

– Vi har fått in en anmälan från en personalfest på det som har hänt. En åklagare är inkopplad och det råder förundersökningssekretess, säger hon.

Vad kan du säga om brottsrubriceringen?

– Brottet gäller sexuellt ofredande. Jag kan inte prata mer om vad som har hänt.

Närmast återstår att hålla eventuella förhör och sedan får åklagaren i ärendet avgöra om det går att väcka åtal.

SVT Nyheter söker polisbefälet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer