Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Johanna Parikka är jurist och företrädare för de mammor som kräver att deras och andras barn ska behålla undervisningen i finska. Foto: Bernard Mikulic/SVT

Finska föräldrar fortsätter att driva språkfråga i domstol

Publicerad

Den politiska ledningen i Malmö har lovat att ompröva sitt tidigare beslut att ta bort undervisning i minoritetsspråk i förskoleklass. Ändå fortsätter en grupp finska mammor och deras juridiska ombud att driva frågan rättsligt.

– Det är inte upp till tjänstemän och lokala politiker att behandla de nationella minoritetsspråken hur som helst, säger Johanna Parikka, jurist och företrädare för de mammor som kräver att deras och andras barn ska behålla undervisningen i finska, och andra minoritetsspråk, i förskoleklasserna.

Hänvisar till konventioner

Johanna Parikka hänvisar till svensk och internationell lagstiftning.

– Sverige har skrivit på internationella konventioner som är bindande. Nationella minoriteters rättigheter är också en del av de mänskliga rättigheterna, säger hon.

Vill ha prejudikat

Även om Malmö stad drar tillbaka sitt tidigare beslut vill mammorna att frågan ska prövas i domstol.

– Vi vill få ett prejudikat. Lagen har funnits i tjugo år men har aldrig prövats, säger  Taru Viinikainen, mamma till en flicka i förskoleklass.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer