Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det finns pengar att tjäna på att hyra ut sin bostad. Men också regler och lagar att förhålla sig till. I klippet hör du Melody Elahi Shostari, jurist på HSB Malmö, förklara mer. Foto: Bernard Mikulic/SVT

Tre frågor om: Vad gäller när jag vill hyra ut mitt hem?

Uppdaterad
Publicerad

Man kan tjäna mycket pengar på att hyra ut sin bostad privat, men det gäller att man har koll på reglerna. Annars riskerar man i värsta fall att förlora sitt hem.

Det är olika lagar för hyresgäster och för de som äger en bostadsrätt men enligt bostadsjuristen Melody Elahi Shostari är det i grunden samma regler.

– Man ska skicka in en ansökan och förklara skälen till uthyrning, till exempel att man fått arbete eller studier på annan ort under en tillfällig period.

Men om man bara vill tjäna lite pengar?

– Rena vinstsyften är inte godtagbara skäl. Vad gäller den här typen av korttidsuthyrning som AirBnb så finns det tydliga utlåtanden från Hyresnämnden att detta är alltför kommersiella uthyrningar som liknar hotellverksamhet och det har man rätt att säga nej till som hyresvärd eller bostadsrättsförening, säger Melody Elahi Shostari på HSB Malmö.

”Kan bli uppsagd”

Om en person hyr ut under kortare perioder utan tillstånd så kan det få långtgående konsekvenser.

– Om bostadsrättsföreningen eller hyresvärden får nys om att man hyr ut sin lägenhet olovligen så kan man få en rättelseanmodan – ett slags varningsbrev. Steget efter det kan vara att man blir uppsagd om man inte rättar till beteendet, säger Melody Elahi Shostari.

Max 40 000 kronor

Enligt Skatteverket ska man betala skatt om man hyr ut sin bostad för mer än 40 000 kronor per år. Skatten är på 30 procent av överskott efter avdrag. Det är olika regler för småhus, bostadsrätt och hyresrätt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.