Gamla villkor ska fortsätta gälla. Precis som sjuksköterskorna ville.

”Skönt att ha tagit strid”

Uppdaterad
Publicerad

Efter flera veckor av ovisshet och oro. Nu verkar nedläggningshotet mot Barnintensiven i Lund vara över. De 33 sjuksköterskor som sagt upp sig i protest får gehör för sina krav, och behåller sina gamla villkor.

Det nya avtalet presenterades på en presskonfrerens som under fredagseftermiddagen hölls gemensamt av Vårdförbundet och Region Skåne.

Det mesta tyder nu på att det nedläggningshot som vilat över avdelningen är över. Om de 33 sjukskötserskor som sagt upp sig skulle välja att fullfölja sina beslut har de flesta varit övrens om att verksamheten inte skulle kunna fortsätta drivas.

Lönekonflikten på BIVA

– Jag hoppas innerligt att mina kära kolleger väljer att stanna kvar på vår arbetsplats, säger specialistsjuksköterskan Gunilla Garbov som var en av dem som sa upp sig, men som nu stannar kvar på BIVA. 

Med den nya överenskommelsen får alla specialistsjuksköterskor som nyanställs inom alla de fyra intensivvårdsavdelningarna som har poänglöneavtal (BIVA, THIVA, NEO-IVA och NIVA) samma förutsättningar för arbetstidsförläggning och villkor för detta.

– Vi är både glada och lättade över att allt är undertecknat. Nu kan anställda, barn och föräldrar andas ut, sa sjukhuschef Jan Eriksson på presskonferensen.

Även Vårdförbundet är nöjda med resultatet.

-Vi hoppas och är helt övertygade om att det här avtalet är bra för verksamheten och hållbart även på sikt, sa Mats Runsten på Vårdförbundet.

Än så länge har sjuksköterskorna inte dragit tillbaka sina uppsägningar, men förutsättningarna för att så kommer ske är enligt både fack och arbetsgivare mycket goda.

-Jag hoppas innerligt att alla vill stanna kvar. Det avtal vi undertecknat underlättar verkligen för att de ska dra tillbaka sina uppsägningar.

Men att så verkligen sker är upp till varje sjuksköterska själv att bestämma.

De nya avtalen innebär i stort att sjuksköterskorna får behålla sina gamla villkor. Alla som nyanställs ska också få samma villkor.

– Det känns skönt att vi har tagit en strid för våra kommande arbetskamrater och att det har löst sig på det här sättet, säger Maria Nyberg.

Några detaljer i avtalen uppges dock vara förändrade.

Under de senaste dagarna har Vårdförbundets förhandlare och chefen för Region Skånes universitetssjukhus Jan Eriksson diskuterat avtalet på barnintensiven.

Efter Region Skånes sparkrav och effektivisering förra året sades BIVA-sjuksköterskornas tidigare avtal upp. En ny poängmodell blev aktuell och i protest gjorde 33 sjuksköterskor uppror och ville säga upp sig.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lönekonflikten på BIVA

Mer i ämnet