Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S). Foto: SVT

Justitieministern: ”Öppen för att ändra lagen”

Uppdaterad
Publicerad

Justitieminister Morgan Johansson (S) vill ändra lagen som innebär att funktionshindrade Fredrik Flaxan inte får leva med sin fru Zaklina i Sverige.

– Jag är öppen för att göra förändringar om man kan komma överens mellan de politiska partierna, säger Morgan Johansson till SVT Nyheter Skåne.

Morgan Johansson hänvisar till en kommitté som just tillsats för att se över migrationspolitiken och även det så kallade försörjningskravet som säger att en person inte får räkna in handikappersättning och andra bidrag som inkomst. Fredrik Flaxan har tillräckliga inkomster för att försörja sin hustru Zaklina, men halvtidsjobbet som elevassistent räcker inte.

Paret får stöd av Migrationsverket, som innan den tillfälliga lagen infördes 2016, varnade för att funktionshindrade skulle drabbas av försörjningskravet.

– Det här är en fråga som nu belyses och där jag mycket väl förstår argumentationen och motiven varför man borde göra på ett annat sätt. Som sagt, då ligger det redan en utredning som ser på detta, säger Morgan Johansson.

Utredningen som justitieministern hänvisar till ska vara klar först nästa sommar. Den tillfälliga lagen om hårdare försörjningskrav klubbades 2016 efter den stora flyktingvågen till Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.