De misstänkta männen förs till rättegången. Foto: Scanpix

12 års fängelse för terrorbrott

Uppdaterad
Publicerad

Fyra män, bosatta i Sverige, fälls för terrorbrott i Danmark. De döms till 12 års fängelse.

Alla fyra anses ha planerat en attack mot tidningen Jyllands-Posten 2010. De greps den 29 december 2010 efter ett samarbete mellan dansk och svensk säkerhetspolis. Enligt åklagaren var det just innan planerna skulle förverkligas. Männen skulle storma in i byggnaden, där Jyllands-Posten och Politiken har sina redaktioner, och döda så många som möjligt.

På ett avlyssnat samtal hör man att bara kvinnor och barn skulle skonas.

Åklagaren yrkade på 16 års fängelse för den man som beskrivs som huvudman, en 46-åring som kommit till Sverige efter många års vistelse utomlands.

-Det var ett beställningsarbete. 46-åringen kom tillbaka till Sverige med ett uppdrag från Pakistan, hävdade åklagaren Gyrithe Ulrich.

För två andra yrkade åklagaren på minst 14 års fängelse. Bland annat för den 38-åring som hoppade ur bilen i Jönköping och sedan greps i Järfälla. Åklagaren anser inte att det ska vara förmildrande att han avstod från att följa med till Köpenhamn.

Domen meddelades under förmiddagen, påföljden några timmar senare

– Rätten finner det klarlagt att de begav sig till Danmark för att döda, sade rättens ordförande när hon läste upp bedömningen i skuldfrågan.

Tre av männen greps i en lägenhet i Herlev i Köpenhamn i slutet av december 2010 och polisen hittade då också vapen, ammunition samt buntband som enligt åklagaren skulle användas för att binda anställda på tidningen.

Bevisningen har i huvudsak bestått av telefonavlyssning som har genomförts av svenska Säpo.

Tre av de dömda är svenska medborgare, en av dem hemmahörande i Tunisien.

Motivet för terrordådet ska ha varit en hämnd för Jyllands-Postens publicering av Muhammed-teckningarna 2005. Alla fyra nekade under rättegången till att de skulle utföra ett terrorbrott men en av dem medgav innehav av en k-pist.

Samtliga åtalade har har nekat till att ha planerat en terrorattack. Magnus Ranstorp vid Försvarshögskolan konstaterar att fallet lett till fördjupat samarbete mellan svensk och dansk säkerhetspolis.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.